Новини
Бізнес

Експорт спирту з Хмельниччини зріс майже у 60 разів

Експорт товарів з області у січні-березні становив 226,6 мільйона доларів, що на 8,4% більше, ніж за перший квартал минулого року. Імпорт знизився на 12,2% до 119,8 мільйона доларів. Позитивне сальдо склало 106,8 мільйона. Коефіцієнт покриття експортом імпорту становив 1,89 (у торішньому січні–березні лише 1,53).

На жаль, під час війни статистичні дані щодо країн-партнерів у експорті не оприлюднюються (взагалі вся статінформація в нинішній скрутний час обмежена), тому можемо проаналізувати лише товарну структуру поставок.

Продукти рослинного походження становили понад половину експорту Поділля – 52,6% від загального обсягу: вивезено товарів на 119,1 мільйона, що на 1,4% більше, ніж у минулорічному першому кварталі.

Звісно, збройна агресія Росії вже дається взнаки. Якщо торік у січні-березні зростання експорту зернових культур становило третину, то цьогоріч маємо хоч і незначне, але падіння – на 0,7%. Всього зерна вивезено на 109,8 мільйона або 48,5% від загального експорту товарів краю.

Суттєвою статтею подільських товарів, що закуповували за кордоном, цьогоріч також були машини, обладнання та механізми; електротехнічне обладнання. Продано на 18,5 мільйона, що на 2,6% більше, ніж у торішньому першому кварталі.

Але справжнім цьогорічним проривом у експорті стали товари з групи алкогольні і безалкогольні напої та оцет. Їхня частка в експорті  зросла до 6,3% до суми 14,2 мільйона. Зростання у порівнянні з першим кварталом минулого року – 5893,3%. Якщо сказати простішою мовою, то експорт цієї групи (передусім спирту) зріс у 58,9 раза.

Як повідомили в Головному управлінні статистики у Хмельницькій області, зовнішньоторговельні операції проводились із партнерами з 97 країнами світу (торік – понад сто).

Стокове зображення від Depositphotos

Автор: Костянтин Зварич

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook