Новини
Суспільство

У селах на Кам’янеччині відмовилися декомунізовувати вулиці

Нові трактування назв вулиць “Жовтнева” та “Пушкінська” виклав у листі-відповіді на звернення співзасновника проєкту “Декомунізація. Україна” сільский голова Гуківської громади, що у Кам’янець-Подільському районі. За словами очільника громади, таке рішення прийняли самі селяни. На наступній сесії, яка відбудеться на початку червня, питання перейменування вулиць планують винести на повторне обговорення.

Лист-відповідь виклали на сторінці проєкту “Декомунізація. Україна” у Фейсбук, в якій відстежуються процеси позбавлення згадок про Радянський Союз та Російську імперію на території України. Викладені у листі аргументи, чому у селі Мар’янівка залишилася вулиця Жовтнева, а в селі Пукляки вулиця Пушкіна була свого часу перейменована на Пушкінську, здивували учасників проєкту.

Вулиця Пушкінська названа на честь пушки, а Жовтнева, бо на вулиці багато жовтого восени. І це серйозна відповідь з Хмельниччини, – прокоментували фото листа.

Дискусія, яка розгорнулася під дописом співорганізатора проєкту Вадима Позднякова, більше стосувалася питань філології, ніж питань декомунізації. Лист назвали відпискою, а сільскому голові дорікнули незнанням державної мови, оскільки слова “пушка” в українській мові немає.

На підтвердження таких пояснень сільського голову попросили надати деякі документи, які б аргументували таку логіку перейменувань. Та порадили, за такою логікою, перейменувати вулицю Пушкіна не на Пушкінську, а на Гарматну, а вулицю Жовтневу – на Жовту.

Відреагував у коментарях і сільский голова Петро Ільницький, за яким раніше, як писали люди, котрі його добре знали, не помічали випадків перешкоджання процесу декомунізації у ввіреній йому громаді.

На початку червня буде сесія, то ж розглянемо питання, і поставимо на розгляд пропозицій. З пушками буде важче переконати, але спробую ще раз, а з дерев листя кожної осені обпадає, – написав Петро Ільницький.

Тим часом у спільноті маленька Батьківщина ініціювали обговорення нової назви вулиці Жовтнева у селі Мар’янівка. Зробили це самі мешканці громади.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook