Новини
ДТП

Хмельничанин, який спричинив летальну автотрощу, відбуватиме максимальне покарання

Хмельницький апеляційний суд залишив без змін вирок Ярмолинецького районного суду щодо винуватця смертельної ДТП біля с. Скаржинці Хмельницького району. В аварії загинуло двоє осіб, одна отримала травми.

Автоаварія сталася увечері 12 листопада 2020 року біля с. Скаржинці на Ярмолинеччині. Водій автомобіля «Skoda Octavia», 34-річний житель Хмельницького, котрий їхав за кермом п’яним, на ділянці дороги з обмеженою оглядовістю, на підйомі, почав заборонений маневр – обгін вантажівки. Він виїхав на зустрічну смугу й на швидкості близько 100 км/год «у лоб» зіткнувся з автомобілем «Skoda Octavia», що їхав назустріч. У результаті дорожньо-транспортної пригоди 43-річний водій зустрічної «Skoda Octavia» загинув, його 34-річна дружина отримала тілесні ушкодження середнього ступеня тяжкості (двоє 7-річних дітей, що були в авто, не постраждали), загинув також 33-річний пасажир, котрий їхав в авто хмельничанина.

Обвинувачений у суді першої інстанції вину у вчиненому визнав частково, неодноразово змінював показання. Зокрема, розповів, що прийшов з нічної зміни додому, випив, проспався, потім з товаришем поїхали в піцерію, де пили алкоголь, опісля – вирушили до Кам’янця-Подільського. Дорогою він згадав, що забув телефон, розвернувся й на зворотному шляху потрапив у ДТП. За однією з його версій, у сторону м. Хмельницького стояла колона машин, він хотів їх обігнати на червоне світло світлофора й стати попереду, а коли увімкнулося зелене – пішов на обгін, суцільної лінії розмітки там ще не було.

За словами потерпілої, вона сиділа на передньому пасажирському сидінні, за кермом був її чоловік, позаду – малолітні син і донька. Вони їхали зі швидкістю 50-60 км/год своєю смугою руху, з увімкненими фарами. Ділянка дороги перед місцем ДТП була відремонтована, смуги руху не перекривалися, регулювання руху світлофорами не було, на місці ДТП була розмітка. Біля с. Скаржинці в районі пішохідного переходу, коли їхали на спуск, вона побачила зустрічний автомобіль, який виїжджав з-за вантажівки з великою швидкістю просто на них. Її чоловік не встиг нічого зробити.За висновком інженерно-транспортної експертизи, з технічної точки зору причина виникнення ДТП – дії водія автомобіля, що виїхав на смугу зустрічного руху за таких обставин, при яких водій зустрічного автомобіля був позбавлений технічної можливості запобігти зіткненню транспортних засобів.

Згідно з висновком токсикологічної експертизи, у винуватця автоаварії в крові виявлено 1,32 проміле етилового (винного) алкоголю.

Ярмолинецький районний суд призначив йому покарання у виді максимальних 10 років ув’язнення з позбавленням права керувати транспортними засобами на 3 роки. Крім того, стягнув з нього на користь потерпілих загалом близько 2 мільйонів гривень на відшкодування моральної шкоди. З висновками суду першої інстанції погодився апеляційний суд. Повний текст ухвали з мотивами ХАС буде проголошено сьогодні, 1 червня 2022 року о 16:00, повідомляє пресслужба ХАС.

Автор: Наталя Кошай

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook