Новини
Кримінал

Справу про хабарництво колишнього мера Кам’янця адвокат назвав провокацією

Протягом тижня обговорювали у соцмережах (здебільшого – Кам’янця-Подільського) викриття керівників однієї з партій на вимаганні коштів за включення особи до виборчого списку та «підтримку» в політичній кар’єрі. Сума при цьому називалася чимала – 2,5 мільйона доларів. Попри те, що у повідомленні СБУ не було зазначено прізвищ, опираючись на інформацію з власних джерел користувачі соцмереж зазначали, що йшлося про колишнього очільника Кам’янця-Подільського, а нині – голову партії «Наш край» Олександра Мазурчака. Цю інформацію підтверджували також не дуже добре замальованим зображенням прапора з назвою політичної сили. Днями Печерський районний суд у Києві обрав запобіжні заходи обом затриманим: крім Мазурчака також – керівнику Вінницького обласного осередку партії Валентину Телегузову.

Як повідомляли у пресслужбі СБУ, одразу після затримання, «голова однієї з політпартій та керівник її територіального осередку вирішили заздалегідь «підготуватися» до наступних парламентських виборів і продати нібито «прохідне» місце у своєму списку. Для цього розробили спеціальний маршрут просування політичними сходами. Згодом за винагороду навіть бралися призначити чоловіка радником керівника ПрАТ «Київводоканал» – для успішного старту політичної кар’єри. Кошти повинні були передаватись зловмисникам за графіком. Сума першого траншу становила 50 тисяч доларів. Затримали зловмисників «на гарячому», під час передачі першої частини».

Оголосити про підозру фігурантам справи планували за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди для себе чи третьої особи за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, поєднане з вимаганням такої вигоди)
  • шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою.

У СІЗО обоє затриманих провели 5 днів.

Про те, як обирали запобіжний захист у Печерському райсуді, повідомило видання «Судовий репортер».

Відповідно до тексту підозри, «заявник Сергій Кохненко за попередньою домовленістю прибув до офісу партії «Наш край», де Мазурчак у присутності невстановлених осіб сказав йому, що треба принести 20 тисяч доларів нібито на політтехнологів. Інші $20 тисяч партії і $10 тисяч – «ще комусь». На думку адвоката, слідчі свідомо не вказали осіб, які були присутні при розмові, проте захист встановив, хто ці люди та організував їх прибуття у суд, аби допитати та спростувати версію обвинувачення. Але на цій стадії суддя не став їх слухати.

До клопотання про взяття підозрюваного Мазурчака під варту прокурор долучив протоколи допитів заявника, свідків-понятих, використання ідентифікованих та імітаційних коштів та обшуку офісу партії.

Матеріали негласних слідчих (розшукових) дій не відкривалися, цитати записаних розмов у судовому засіданні не озвучувалися.

Кримінальне провадження зареєстровано Управлінням СБУ Києва та Київської області в січні 2022 року. Хоча перші зустрічі Кохненка із Мазурчаком відбулися ще в листопаді 2021-го. І тільки через 20 днів після реєстрації справи у Мазурчака, як ідеться в матеріалах справи, виник умисел заволодіння коштами. Захист вважає, що це може свідчити про провокацію, а саме, що справу попередньо зареєстрували, щоб потім задокументувати фігуранта в якійсь невигідній йому розмові, – йдеться у репортажі «Судового репортера».

Сам же Мазурчак у суді обурився тим, що його «писали» протягом пів року, проте жодної цитати, яка б свідчила про намір взяти гроші, у суді не озвучили.

Позиція захисту Мазурчака у суді зводиться до того, після зміни у 2020 році закону про вибори народних депутатів та голосування за Виборчий кодекс, ні голова партії, ні будь-який її представник не мали можливості «торгувати» місцем у партійному списку. Донька заявника працює у ЦВК, тож, на думку адвокатів, не знати про зміни у законодавстві він не міг.

При цьому чергові парламентські вибори очікуються тільки в 2024 році, в останню неділю жовтня. А на період воєнного стану будь-які вибори взагалі заборонені, – йдеться в репортажі.

Гроші ж, про які йшлося під час перемовин, за словами підозрюваного та його адвокатів, мали піти на благодійний фонд Кохненка, за допомогою якого той мав капіталізуватися себе як майбутнього політика.

Про це у суді заявив сам Олександр Мазурчак, зазначивши, що не розуміє, звідки взагалі взялися мільйони доларів, які фігурують у справі.

Загалом після всіх озвучених у суді аргументів на захист підозрюваного, адвокати констатували, що заявник Кохненко «не мав ані впливу, ані грошей для політичної кар’єри. Цей чоловік пенсійного віку, ровесник підозрюваного і, як буде доводити захист, імовірний агент правоохоронців і провокатор».

Як заставу сторона обвинувачення просила про суму в 36 мільйонів, проте адвокати назвали її непомірною, надавши відомості про доходи Олександра Мазурчака (за 2021 рік у партії він заробив 73 тисячі гривень, а за п’ять місяців цього року – 14,6 тисячі) та більш ніж скромну майнову декларацію.

Зрештою суддя звільнив підозрюваного у залі суду під особисте зобов’язання, як і другого фігуранта справи Телегузова. Тим часом у наступні місяці захист планує зібрати докази невинуватості Мазурчака.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook