Новини
Дозвілля

Як не втратити відчуття задоволення життям

Щоб почуватися щасливим, варто дотримуватися кількох простих правил. Адже кожна людина може навчитися радіти навіть простим речам. 

Як почуватися щасливим

Мозок людини має особливі центри, вплив на які стимулює виділення гормону дофаміну, що відповідає за відчуття задоволення. Якщо рівень дофаміну низький, виникає депресія та знижується мотивація, і людині важко чомусь радіти. Для підтримки оптимального рівня дофаміну важливими є кілька факторів. Один з них – діяльність, що має бути і приносити радість.

Що треба для почуття радості

Для підтримки здоров’я центрів задоволення слід займатися любимою та значущою роботою, знаходити час для спілкування з приємними для себе людьми, цікаво проводити дозвілля, наприклад запускаючи ігрові автомати від 1 гривні. Усе перераховане завжди приносить радість. Але є й інші прості правила, що їх варто дотримуватися щодня:

  • знаходити час посміятися (кінофільми, зустрічі з друзями), оскільки гумор посилює почуття задоволення;
  • займатися фізичними вправами – такими, що подобаються (танці, теніс, пробіжки тощо);
  • брати участь у цікавих заходах, наприклад громадській діяльності;
  • культивувати в собі подяку до світу, життя, оточуючих людей;
  • своєчасно лікувати будь-які хвороби, адже вони викликають депресію;
  • знаходити радість у простих заняттях − прогулянках із собакою, годуванні птахів, смачному сніданку тощо.

Не можна зловживати алкоголем та наркотичними засобами, курінням, шопінгом, відеоіграми, надмірним використанням Інтернету. Постійне перебування в Мережі, перегляд емоційно навантажених фільмів − все це конкурує між собою, адже потребує нашої уваги. Мозок перевантажується, і відчуття задоволення понижується. Отже, в сучасної людини, яка перебуває в постійному збудженні та стимуляції, здатність радіти і отримувати задоволення поступово виснажується.

Що кажуть дослідження

На даний час потенційним джерелом серйозних проблем вважаються відеоігри. Це особливо стосується підлітків, адже багато просиджує за грою годинами, нехтуючи виконанню повсякденних справ та обов’язків. Деякі навіть виявляють відкриту агресію, коли їм забороняють грати.

Нещодавно були проведені дослідження за участі молодих людей, які грали в бойові ігри. Дослідники використали метод візуалізації мозку через томограму і дізналися, що під час гри активуються саме центри задоволення. Проблема полягає в тому, що чим більше дофаміну виробляється, тим менше він доступний згодом − при виконанні якихось справ, завдань, дій. Отже, людина не почувається щасливою. Але це можна виправити, якщо дотримуватися цих правил, про які йшлося вище.

Стокове зображення від Depositphotos

Автор: Адміністратор сайту

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook