Новини
Екологія

Екологи назвали причину масової загибелі риби у Хмельницькому

Спека призвела до зменшення рівня кисню у воді, що спричинило задуху. Від неї, своєю чергою, загинула риба. Такий висновок зробили екологи Хмельниччини та підрахували збитки, завдані навколишньому середовищу. Вони становлять майже 145 тисяч гривень.

Нагадаємо, факт загибелі 90 рибин (з яких 89 – сріблясті карасі та один товстолоб) у водосховищі в межах міста Хмельницького було зафіксовано тиждень тому. Екологи провели візуальний огляд водойми та взяли проби води. Забруднень на поверхні водойм не виявили, ймовірних джерел забруднення – також. Хоча й зазначили, що вода у Південному Бузі має зеленкуватий колір та специфічний запах. Збитки, спричинені загибеллю риби, становлять 144 347 гривень. Матеріали передані до правоохоронних органів.

Вимірювання розчиненого у воді кисню показало, що він перебуває в межах норми. Разом з тим, як зазначають екологи, до загибелі риби могла призвести задуха, викликана саме нестачею кисню у воді.

На момент, коли відбирали проби води, рівень кисню був у нормі, перед тим стояла спека, і кисню у воді за такої погоди, як правило, не вистачає. Саме це могло спричинити загибель риби. А коли пішов дощ – кисневі показники нормалізувалися, – прокоментувала сайту Є керівниця відділу організаційно-аналітичної діяльності та взаємодії з громадськістю Держекоінспекції у Хмельницькій області Наталія Сологуб.

Хімічне споживання кисню (ХСК) – один з найважливіших показників, який засвідчує ступінь забрудненості води у річках. Як стверджують екологи, у Хмельницькому цей показник з року в рік погіршується – річки “задихаються” через потрапляння у них неочищених стоків, продуктів господарської діяльності людей, органічних та неорганічних речовин, які потребують великої кількості кисню для окиснення.

Високе значення ХСК “говорить” нам про те, що нашим річкам дедалі важче справлятися із забрудненнями, а рибам у водоймах дедалі важче виживати,наголошують у Державній екологічній інспекції у Хмельницькій області.

Стокове зображення від Depositphotos


Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook