Новини
Бізнес

«Україна буде з хлібом!»: у Компанії «Контінентал» тривають жнива

Окрім традиційних для Компанії культур, цього року «Контінентал Фармерз Груп», зважаючи на ситуацію в країні, частину своїх полів відвела під цукровий буряк та гречку. Все щоб не допустити продовольчої кризи в країні.

Поля кластера «Галич» розташовані в межах двох областей: Тернопільської та Івано-Франківської. Саме на прикладі Тернопільщини розповіли, як Компанія готувалася до сезону-2022, як збирає врожай та як готується до посівної під урожай озимих-2023.

В цілому в усіх кластерах, що розташовані у п’яти західних областях України, жнивують майже на 90 тисячах гектарів. Наразі у Компанії відбувається важливий процес – збір ранніх сільськогосподарських культур: пшениці, ячменю, озимого ріпаку.

«У збиральному процесі задіяна велика кількість людей та техніки, лише комбайнів — близько 120, ще понад 500 автомобілів перевозять врожай», – прокоментував операційний директор «Контінентал Фармерз Груп» Віталій Ставнічук. 

Обмолот ячменю на кластері вже завершили і дуже задоволені результатами, адже, попри війну в Україні та ті складнощі, які довелося долати, починаючи з лютого, вдалося виконати заплановані показники.

«Ми отримали врожайність 6,37 тонни з гектара, що набагато вище планових показників. В таких складних умовах, в яких це відбувалося, в тому числі погодних, це дуже — добрий результат», — зазначив Віталій Ставнічук. 

Також на полях продовжується збір озимих пшениці та ріпаку. Пшениці зібрали 15% від запланованого, ріпаку — 35%. Аграрії сподіваються, що врожайність цих культур теж буде відповідати очікуванням.

За словами операційного директора, щоб перейти до етапу збирання, потрібно було багато вкласти праці, сил. Допомогло завчасне планування, що є у практиці «Контінентал». Завдяки цьому Компанія до жнив мала необхідну кількість пального, добрив, відремонтовану техніку тощо. І змогла повністю виконати свої виробничі плани.

Перелік культур, вирощуванням яких займається «Контінентал», цього року поповнився двома новими. На полях посіяли буряк та гречку. Хоча, як пояснив Віталій Ставнічук, цукровий буряк для Компанії — культура не нова, проте кілька років його вирощуванням не займалися. Наразі ж повернулися до нього, щоб забезпечити державу цукром. Додаткових інвестицій для цього кластеру «Галич» не знадобилося. Від попередніх років роботи з цукровим буряком залишилася техніка — її відремонтували та випустили на поля.

Частину зібраного врожаю у «Контінентал», як і раніше, планують відправити на експорт. Решта — піде на внутрішній ринок. До того все зібране зберігатимуть у власних елеваторах, потужності яких в Компанії становлять понад 500 тисяч тонн. Якщо ж елеваторних потужностей не вистачить, зібраний врожай зберігатимуть у полімерних рукавах, які придбали додатково цього року. 

«Ми маємо п’ять потужних елеваторів і три невеликих елеваторних підприємства у Львівській області. Їхній ресурс — по 10-15 тисяч тонн зберігання продукції», — розповів операційний директор «Контінентал Фармерз Груп» Віталій Ставнічук.

Один з найбільших елеваторів Компанії на Тернопільщині має місткість 100 тисяч тонн, потужність — 200 тонн за годину. Як розповів головний інженер елеватора Ігор Прогній, цьому зерносховищу вже 10 років, воно оснащене італійським та німецьким обладнанням.

«Завдяки двом лініям, що функціонують на елеваторі, він може одночасно приймати різні культури. На одній можемо приймати ріпак, а на іншій — пшеницю чи іншу культуру, не сповільнюючи процесів елеватора. Загалом у восьми силосах можемо зберігати різні культури. Або ж поділити пшеницю за класами», — пояснив Ігор Прогній.

Також він додав, що кожен з силосів активно вентилюється — це дозволяє подовжити строк зберігання продукції та вберігає її від шкідників та хвороб.

«Перш ніж відправити зібраний врожай на зберігання, на елеваторі визначають його якість. З кожного автомобіля, який привозить агровантаж з поля, беруть зразки та досліджують їх у виробничо-технічних лабораторіях. Всі вони атестовані, оснащені сучасним обладнанням, що дає змогу визначати показники продукції також і від фермерів та від інших агропідприємств», — розповіла заступниця начальника управління зберігання готової продукції Ірина Савка. — «Від результатів наших досліджень залежить, чи потребує зерно доробки, за яких умов його слід зберігати. Якісні показники необхідні і для того, щоби визначити клас зерна. Адже саме такими є важливі місії елеватора».

Не забувають у «Контінентал» і про соціальну місію Компанії.

«Для нас дуже важлива в умовах війни відповідальність перед Україною, співробітниками, перед нашими захисниками, які зараз на фронті, перед пайовиками, які нам довіряють свою землю. Ми не зменшили команду після 24 лютого, не зменшили зарплати. Пайовики отримають в належний час свої орендні виплати, оскільки це також дуже важливо в такий складний час», — наголосив Генеральний директор «Контінентал Фармерз Груп» Георг фон Нолкен.

Також в Компанії продовжують допомагати тим, хто цього потребує.

«В різних напрямах ми інвестували 30 мільйонів гривень. Це гуманітарна допомога, допомога ЗСУ, Теробороні, допомога селам та ОТГ, які зараз опікуються людьми, котрі приїхали з інших регіонів України. Розуміємо, що це складно, але дуже пишаємося тим, що регіони, де ми працюємо, справляються з цими питаннями», — каже Георг фон Нолкен.

Паралельно з жнивами, готуються на кластері «Галич» до наступної посівної. І вкотре зазначають: практика попередніх років показала, що все потрібно планувати ретельно та завчасно. Відповідно, до посівної під урожай-2023 тут почали готуватися ще навесні.

«Після збору врожаю починається новий сезон, команда — на низькому старті, товарно-матеріальними цінностями на нову посівну ми забезпечені, техніка також готова до роботи. Це все ми маємо завдяки правильному стратегічному плануванню», — прокоментував керівник кластера Сергій Миць.

Загалом же працівники Компанії налаштовані оптимістично, вірять у свої сили та у ЗСУ.

«Ми впевнені в тому, що Україна буде з хлібом і Україна буде з перемогою», — зазначив операційний директор «Контінентал» Віталій Ставнічук.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook