Новини
Події

У Хмельницькому обговорили питання хрещення, становлення та перемоги України

Вчора у Хмельницькому на базі університету управління та права імені Л. Юзькова вперше на теренах області відбулася суспільно-наукова платформа «Хрещення. Становлення. Перемога». Участь в ній взяли представники влади Хмельниччини та сусідніх областей, науковці, священники, краєзнавці та історики.

Захід відбувся у новому форматі, який об’єднав представників різних сфер життєдіяльності, адже єдність влади, громадянського суспільства і  науки є запорукою успіху.

Сьогодні, у нелегкий для України час, як ніколи потрібна консолідуюча національна ідея і розуміння, що державність є основою поступального розвитку держави та матеріального і духовного стану її громадян, – зазначив модератор заходу доктор юридичних наук, професор, член-кореспондент НАПрНУ, заслужений юрист України Олександр Буханевич.

На початку заходу його учасники переглянули фільм «Становлення Державності», в якому було продемонстровано всі етапи розвитку України.

У своєму вітальному слові до учасників голова обласної ради Віолета Лабазюк зазначила, що Хмельниччина завжди була місцем діяльності великих державників минулого та центром ключових подій у намаганнях України побудувати власну державу.

Сьогодні, як ніколи, маємо бути свідомими відповідальності за майбутнє нашої країни. І це майбутнє не лише в руках наших Збройних сил. А й в руках кожного з нас. Лише спільними діями та єдністю суспільства навколо національних цінностей та інтересів ми можемо досягти головної мети – перемогти ворога та утвердити Державність України як міцну платформу для подальшого поступу, – наголосила голова облради.

В рамках заходу відбулося три панельні дискусії. Кожна з них була присвячені окремій темам хрещення, становлення та перемоги України.  

Під час першої панельної дискусії «Хрещення Київської Руси-України» спікери говорили про українську державність кінця XX початку XXI століття та про злочин тривалістю в тисячоліття – вкрадену Русь. Вкрадена Русь: злочин тривалістю в тисячоліття». Хмельницький краєзнавець, провідний науковий співробітник Хмельницького обласного краєзнавчого музею Сергій Єсюнін виступив із презентацією «Хмельниччина в процесах державотворення». Також говорили про актуальну на сьогодні тему російсько-української церковної війни – з доповіддю виступив заступник голови Хмельницької обласної ради Володимир Гончарук.

У рамках панельної дискусії «Становлення» обговорили міжнародну підтримку, співпрацю та розвиток партнерства обласних рад.

Виступаючі зазначили, що саме сьогодні нашій державі треба акцентувати увагу на питаннях утвердження державності у поєднанні з ключовими цінностями – національною ідеєю, релігією, національною безпекою і територією, мовою і ЗСУ, тоді перемога над російським агресором буде здобута якнайшвидше.

У панельній дискусії «Перемога», зокрема, дискутували про те, що і як має змінюватися на регіональному та місцевому рівнях управління у зв’язку з набуттям Україною статусу країни-кандидата у члени  ЄС. Про ефективність реформ як запоруку успішного розвитку держави розповів заступник голови Хмельницької обласної ради Валентин Соколюк. А ректор НАДПСУ ім. Б. Хмельницького Олександр Луцький порушив питання національно-патріотичного виховання молоді та наголосив, що для здобуття перемоги над ворогом обов’язковим є патріотизм, відповідальність та самопожертва в ім’я України.

У рамках суспільно-наукової платформи з нагоди свята за вагомий внесок в утвердження української державності Віолета Лабазюк нагородила пам’ятними відзнаками низку відомих постатей краю – представників духовенства, капеланів, військових, волонтерів та громадських діячів.

За інформацією Хмельницької обласної ради

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook