Новини
Здоров’я

Три випадки ботулізму зафіксували у Хмельницькому

У Хмельницькій інфекційній лікарні рятують трьох хворих із діагнозом ботулізм. Люди звернулися по медичну допомогу з однаковими симптомами. Всі вони – родичі, та напередодні вживали однакові продукти.

Двоє хворих наразі перебувають в реанімаційному відділенні інфекційної лікарні. Спершу до медичного закладу звернулися двоє чоловіків зі схожими симптомами. А вже наступного дня допомоги потребувала і матір одного з хворих.

Починалося захворювання гостро, з блювоти та нудоти. Далі з’явилося порушення гостроти зору. Стан хворих, які наразі перебувають у реанімації, середньо важкий. Один пацієнт уже переведений до нашого відділення також в стані середньої важкості, – розповіла завідувачка відділення інфекційної лікарні Інна Гвоздовська.

В усіх трьох пацієнтів лікарі підтвердили ботулізм. За словами постраждалих, напередодні вони вживали несвіжі продукти власного виробництва – домашню тушкованку.

Як кажуть лікарі, двоє хворих мають супутні хвороби, тому їхнє лікування затягнеться. Але загрози життю вже немає.

Яка повідомили у Хмельницькому обласному центрі контролю та профілактики хвороб, на Хмельниччині з початку року захворювання на ботулізм фіксують вдруге. Перший випадок був у січні, також внаслідок вживання м’ясної консервації домашнього приготування.  

Найчастіше до ботулізму призводять продукти домашнього консервування м’яса та риби, рідше – овочів. Збудник хвороби не можна визначити за кольором або смаком, також він не псує продукти. Небезпечними можуть бути консервації, які виготовлені з порушенням гігієнічних вимог – погано вимиті, неправильно або недостатньо оброблені термічно, а також ті, які зберігалися неналежним чином.  

Також ботулізм може спричинити вживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м’яса (ковбаси, шинки тощо) домашнього, рідше – промислового приготування.

Відео: Перший Подільський

Стокове зображення від Depositphotos

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook