Новини
Інфраструктура

Ремонт житла на Хмельниччині подорожчав на третину за пів року

Тим, хто отримав нове житло або розпочав ремонт у власній оселі напередодні чи під час війни, – доводиться збільшувати запланований бюджет на матеріали. Самі роботи майстрів із ремонту коштують приблизно стільки ж, як і на початку року.

Війна внесла суттєві зміни в наш побут, але життя на неокупованих територіях триває. Люди продовжують будуватися-майструвати-ремонтувати. На ринку послуг у ціні суттєвих змін не спостерігається. З одного боку, дехто з майстрів пішов на фронт, хтось допомагає відновлювати зруйновані території. Тобто пропозиції робочих рук – дещо зменшилася.

З іншого боку, й попит, мабуть, знизився – війна не найкращий час для будівельних робіт. Окрім того, з грошима у більшості подолян сутужно, тому плата за роботу майстрів залишилася практично на рівні початку року.

На відміну від вартості послуг самі будматеріали суттєво поважчали для гаманця. Хто робив ремонт у новобудові, мабуть, пам’ятає, скільки тонн піску-цементу-клею плитного потрібно, аби довести хатинку до ладу.

 За сім місяців інфляція в області становила майже двадцять відсотків. Чому будівельні матеріали мають суттєво відставати від середніх показників? І це не ведемо мову про імпортні товари. Зважаючи на реальний курс долара, імпорт здорожчав в півтора раза. В середньому ж можна оцінити, що ремонт виріс у ціні приблизно на третину.

Скажімо, фарби подорожчали зі 128 гривень до 167 гривень в середньому за кілограм,  повідомили в Головному управлінні статистики у Хмельницькій області.

Стокове зображення від Depositphotos

Автор: Костянтин Зварич

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook