Новини
Інфраструктура

Через брак технічної солі дороги Хмельниччини взимку можуть бути не такими безпечними, як раніше

У Хмельницькому продовжують готуватися до зимового періоду. Одним із традиційних і ключових моментів є заготовка піщано-соляної суміші для посипання доріг та тротуарів. Якщо пісок купити не проблема, то технічної солі в Україні катастрофічно бракує.

Ми брали сіль з Донецької області. Щойно розпочалася велика війна, завод по суті припинив відвантаження готової солі, довелося шукати інших постачальників, – коментує директор Департаменту інфраструктури міста Хмельницького Василь Новачок.

Сіль намагалися віднайти в Україні і навіть пропонували вартість, яка перевищує вартість 10 гривень за кілограм. Але ніхто не відгукнувся. Тому комунальникам партнерів довелося шукати за кордоном.

Минулого року ми закуповували сіль за ціною 1,80 гривні за кілограм. Зараз є укладена угода по 9,30 – по цій ціні нам обіцяють привезти сіль з Польщі. Але поки що нам її не привезли. Є укладені угоди, є виділені кошти, вартість у 8 разів більша, ніж минулого року, – зазначає посадовець.

Загалом для забезпечення міста необхідно 2 тисячі тонн солі та 5 тисяч тонн піску. Нині з міського бюджету виділили 19 мільйонів гривень на ці потреби і чекають поставок, би бути готовими до ожеледиці.

При такій вартості солі і при такій складній логістиці дороги як в місті Хмельницькому, так і в інших обласних центрах чи міжміські дороги не будуть в такому стані, до яких ми звикли. Мабуть, варто буде готуватися до того, що в умовах великої війни доведеться звикати до певних незручностей, – наголосив Василь Новачок.

Тому містян просять бути обережними на дорогах та піклуватися  про власне здоров’я. Тим часом комунальники обіцяють дбати про безпеку доріг протягом усього зимового періоду.

Відео: Перший Подільський

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook