Новини
Культура

У Хмельницькому відкрили виставку маріупольського митця (ФОТО)

Сьогодні, з нагоди Міжнародного Дня художника, у приміщенні виставкової зали Хмельницької художньої школи відкрилась персональна виставка художника Донеччини Андрія Кутани. Митець народився і виріс у Маріуполі, жив та працював у Слов’янську, але після повномасштабного вторгнення, був змушений переїхати до Хмельницького.

Про творчий шлях митця та акценти його біографії гостям виставки розповіла її кураторка, мистецтвознавиця Людмила Рожко-Павленко:

Художник Андрій Кутана – мій земляк. Тож, я чудово розумію й розділяє його щире захоплення красою природи Донеччини, широти її ланів, простору степів й живописності кольорової гами. Малювати пан Андрій почав ще у дитинстві. Його мати , коли хлопчик захворів придбала для нього художнє приладдя і тим дала майбутньому митця путивку у творчість. І хоча професійної освіти митець так і не здобув, з огляду на його твори, участі у виставкових проєктах у Парижі, Харкові, Краматорську, Києві, – ми можемо однозначно зауважити, що художник Кутана утвердився, як і широке коло прихильників його таланту.»

На відкриття виставки завітала ще одна землячка митця, уродженка Маріуполя керуюча справами ХМР Юлія Сабій:

«Я щиро захоплена побаченим, майже у кожному представленому творі я впізнаю рідня місця, старенькі будиночки, тепло материнського міста. Ззовні міцний чоловік з такою надзвичайною ніжністю передає  неповторність див природи, це надихає!»

Художник працює у різних жанрах: пейзаж, натюрморт, портрет. Сам митець про свій душевний поклик говорить так: «Мистецтво – це потреба, а живопис – свобода»:

Натхнення мені дарує дивовижно чарівна природа України. Люблю малювати природу в різних її проявах – від спокійно-задумливої барвистої осені до білосніжної аскетично-холодної зими. Щоденно я створюю нове лише з однією метою, яку не змінила й не спаплюжила війна – дарувати радість, позитив і надію оточуючим мене людям, робити їх життя позитивнішим й різнобарвнішим.

Варто зазначити, що твори художника Андрія Кутани були евакуйовані з окупованих територій цього літа саме до Хмельницького обласного художнього музею, у приміщенні якого хмельничани та гості міста могли вперше побачити творчість Кутани в межах групової виставки «Схід. Рівень свободи.»

Виставка організована за співпраці міського управління культури, центру «Я – Маріуполь» та Хмельницької художньої школи.

Нагадаємо, у Хмельницькому обласному художньому музеї триває тематична Міжнародна групова виставка «Світ їх не впіймав».

Автор: Ольга Нікітіна

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook