Новини
Інфраструктура

Вулицями Хмельницького знову курсуватиме тролейбус-“гармошка”

Хмельницьке комунальне підприємство “Електротранс” завершило процедуру тендеру, завдяки якому для міста закупили вживані чеські тролейбуси. Загалом придбали п’ять одиниць транспорту. Два тролейбуси, в тому числі тролейбус-“гармошка”, який старші хмельничани добре пам’ятають, мають поставити комунальному підприємству до кінця жовтня. Ще три – до середини квітня 2023 року.

У тендерній документації, оприлюдненій в системі електронних закупівель “Прозоро“, зазначено, що нові-старі тролейбуси обійшлися бюджету Хмельницького у 106 500 євро. З переможцем конкурсу – ZEDEXO s.r.o., Чеська Республіка – договір було укладено 3 жовтня.

За умовами договору, місто придбало вживані чеські тролейбуси:

  • Skoda 24Tr Irisbus Citibus – 4
  • Skoda 25Tr Irisbus Citelis – 1

Вартість одного звичайного чеського тролейбуса (модель 24Tr Irisbus Citibus) – 20 500 євро, вартість тролейбуса-“гармошки” – 24 500 євро. Вартість кожної одиниці транспорту включає всі витрати, пов’язані з його доставкою до Хмельницького, та низку інших витрат, обумовлених відповідним пунктом укладеного договору.

Також у договір вказано, що два тролейбуси – звичайний та “гармошка” – мають бути поставлені у Хмельницький до 31 жовтня поточного року. Решта – до 15 квітня 2023 року.

Щодо місткості тролейбусів, то “гармошка”, звісно, зможе перевозити дещо більше пасажирів, ніж звичайний: сидячих місць у ньому передбачено 40, а разом зі стоячими – до 130. А знаючи вміння хмельничан набиватися у транспорт в години пік по максимуму, можна припустити, що й півтори сотні пасажирів він зможе вмістити.

Skoda 25Tr гармошка

Звичайні ж тролейбуси мають по 28 посадочних місць, а з пасажирами, які їхатимуть стоячи, місткість становить 86 осіб.

Skoda 24Tr Irisbus

Отож, зважаючи на вказані в договорі строки, можна припустити, що вже до кінця року хмельничани зможуть випробувати новий транспорт. За якими маршрутами він курсуватиме, звісно, поки що невідомо. Хмельничани ж, коментуючи новину, переймаються тим, що новинку пустять на Озерну, на яку, за словами містян, транспорту ходить і так аж занадто. Але – поживемо – побачимо.

Стокове зображення від Depositphotos

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook