Новини
Суспільство

«Бандеропічки» для фронту виготовляють волонтери у Хмельницькому

Близько сотні буржуйок за місяць передали військовим волонтери «Захисту». «Бандеропічки» не лише зігрівають бійців – з їх допомогою готують їжу, сушать одяг та взуття. Для виготовлення пічок потрібні газові балони та запчастини. Виготовленням «буржуйок» для потреб фронту займаються також в інших громадах області.

Із настанням осені «бандеропічки» знову потрібні українським військовим.

З балонів потрібно спустити газ та залити водою. Без цього не можна робити, бо буде вибух, – пояснює технологію волонтер Олександр. – Далі робимо двері та ніжки, вирізаємо димохід.

Більшість буржуйок роблять горизонтальними, адже такі – практичніші.

Здебільшого ці буржуйки йдуть на другу, третю лінію оборони, тому що на передовій потрібні «дуйчики», які не дають диму та тепла і не показують, де є позиції наших військових, – розповідає Олександр Баурін, координатор ГО «Захист – об’єднання волонтерів».

Частину вже готових буржуйок дають підприємці. Дізнаються, що саме потрібно військовим, купують, привозять волонтерам, а ті, своєю чергою, передають захисникам.

Від початку осені у зону бойових дій відправили близько сотні буржуйок. Волонтери кажуть: запитів від військових з кожним днем більшає. Тож наразі для виготовлення «бандеропічок» потрібні газові балони, сталеві труби, залізні кутики та електроди. Відтак усіх хмельничан, які мають непотрібні газові балони, просять приносити їх волонтерам, аби зігріти наших захисників.

Привозити деталі для буржуйок можна за адресою: Кам’янецька, 76. Також можна підтримати волонтерів коштами.

Відео: МТРК Місто

Волонтерять на підтримку та обігрів ЗСУ також працівники Хмельницької АЕС. Разом з однодумцями та патріотами у вільний від роботи час вони виготовляють «буржуйки» вдосконаленої серії.

бандеропічки від працівників ХАЕС

Частину з них уже передали військовим.

Отримали подяку від підрозділу ЗСУ, в якому, як виявилося, служить чимало хлопців із Хмельниччини. Зігріти земляків та всіх воїнів ЗСУ допомагатимуть «буржуйки»,повідомили у пресслужбі ХАЕС.

бандеропічки на передовій

Нагадаємо, використані та непотрібні газові балони для виготовлення «бандеропічок» збирають також у Городоцькій громаді. А ще – бляшанки, з яких виготовляють окопні свічки. А в Хмельницькому до збору заготовок для окопних свічок долучаються навіть вихованці дитсадків.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook