Новини
Здоров’я

Медичний хаб з Донеччини запрацював у Хмельницькому

У Хмельницькому з вересня запрацювала філія Торецького центру первинної медико-санітарної допомоги. Тут працюють лікарка та медсестра. Обслуговують насамперед своїх пацієнтів та переселенців. Свій кабінет медики називають хабом.

Багато переселенців як Донецької області, так і нашої Торецької громади перебувають у Хмельницькій області. Ми поки єдині, хто відкрив цей медичний хаб, щоб продовжувати надавати медичну допомогу як пацієнтам нашої громади, так і всієї Донецької області, – розповідає сімейна лікарка ЦПМСД м. Торецьк Лариса Пец.

Медична реформа, що кілька років тому розпочалася в Україні, дає змогу сімейному лікарю обслуговувати пацієнтів фактично без прив’язки до місця проживання. Відтак лікарі мають можливість консультувати їх, зокрема, у телефонному режимі, виписувати їм електронні рецепти на доступні ліки, антибіотики, видавати направлення тощо.

За словами лікарки, процесу адаптації особливо не відчули. Та й пацієнти задоволені – їх позбавили проблем пошуку медиків чи отримання необхідних ліків за рецептами. Що ж до хвороб, то побільшало тих, що викликані стресами війни: серцево-судинні проблеми та гіпертонічні кризи.

Торецькі медики до останнього залишалися на Донеччині попри бойові дії. Кажуть, не могли покинути напризволяще своїх пацієнтів. Та й зараз у Торецьку продовжують працювати амбулаторії. Що ж до медиків, то дотепер там – близько половини усіх лікарів.

Відео: Перший Подільський

Нагадаємо, у медичних закладах Хмельницького діє єдиний медичний номер.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook