Новини
Інфраструктура

Хмельничанам пояснили, чому у місті не працює вуличне освітлення

Не з офіційних ресурсів влади, а з коментаря під дописом хмельничанина, не в оперативному режимі, а наступного дня хмельничани таки дізналися і про масштаби вчорашнього відключення світла, і заразом про те, чому в місті досі не працює вуличне освітлення.

Вчора, 27 жовтня, орієнтовно від шостої вечора Хмельницький (а разом з ним частина області) занурився у темряву. Світло зникало поступово, цілими мікрорайонами. Пояснень по ситуації в місті та області дочекалися лише після 19.00 – від начальника Хмельницької ОВА Сергія Гамалія, який повідомив, що через аварійну ситуацію частина обласного центру та частина громад Хмельницького та Кам’янець-Подільського районів знеструмлені. Від влади міста хмельничани не почули нічого.

Крім систематичного відключення та відновлення світла, в якому хмельничани вже почали вбачати певну логіку, не менше мешканців обласного центру непокоїть відсутність вуличного освітлення та небезпеки, цим спричинені. Зрештою, через соцмережі, які наразі є найдієвішим способом поспілкуватися з владою хмельничани почали ставити питання.

Ось як описав своє бачення ситуації хмельничанин Олександр Зорян:

Oleksandr Symchyshyn відкрию вам таємницю – люди тупі. Я теж. На вибори ми ходимо в надії обрати когось розумнішого за нас. Отже: ми не будимо вмикати ліхтарики при переході дороги; ми не будемо забавляти швидкість; ми просто передавимо один одного. Що робити: підводити виділену лінію під ліхтарі на переходах. Або хз що) Підказали лампи на сонячних батареях. Коли робити: вже. Дякую за увагу. Допис навіяний ранковим туманом.

Хмельничани висловилися у коментарях до допису:

А ще є діти… які вдень гублять ліхтарики, які їм дали зранку, а ввечері всі члени сім’ї шукають те мале чудо, яке о 19, як сліпе котеня шурує додому … Навіяне вчорашніми пригодами сина…

Коли з собакою зранку переходжу через Львівське – вмикаю ліхтарик на телефоні й махаю у бік машин. Спрацьовує на всі 100

Зробіть, як в Умані. На переходах стоять ліхтарі з сонячними батареями, вже років так надцять….

З освітленням звісно біда…але я вчора об’їздила пів міста після вимкнення світла ввечері і зупинялася на кожному переході. Пригальмовувала. Одного звісно я заздалегідь не побачила, але завдяки маленькій швидкості ми з ним не «зустрілися».

“Ми не будемо вмикати ліхтарики при переході” — ну та як? Але ж це в наших інтересах, наче… З школярами складніше, погоджусь, бо то має виробитись у звичку, як, наприклад, при переході дивитись в обидві сторони на машини. Ну і світловідбиваючі елементи, ясна річ.

Відреагував на допис і Хмельницький міський голова. З його коментаря, зокрема, стало відомо, скільки саме абонентів відключили вчора у Хмельницькому. Проте, чи це було аварійне відключення, чи вимушено-централізоване, так і залишилося таємницею:

Це неможливо. Виділену лінію, можна було б тягнути тільки від ТП. Відстань від ТП до ліхтарів сотні і тисячі метрів. Тобто по місту, це сотні кілометрів кабелів і місяці роботи, але найголовніше – немає жодної ТП, яку б не вирубало. Вчора, наприклад, розглядали варіант запуску нічного режиму зовнішнього освітлення (1 через 3), бо є збиті пішоходи і ДТП. Так 2-3 будинки були б світла, але зовнішнє в економрежимі було б. Але наші плани полетіли в одне місце, бо в Київській області приземлилися мопеди. І замість 25-30% відімкнених абонентів, як у середу, відключили 70%. І так буде всю зиму. Тому шукаємо найяскравішу, світловідбивну фарбу для пішохідних, – написав Олександр Симчишин.

На необхідності підсвічувати себе у темряві щороку напередодні зими наголошують правоохоронці. Цього року, зважаючи на ситуацію, ця вимога актуальна, як ніколи.

Що до ситуації у Хмельницькій області, то вона, за інформацією начальника ОВА, така:

Станом на вчорашній вечір було знеструмлено 234 населених пункти області (з них 1 частково). Станом на 06:00 ранку сьогодні, 28 жовтня,всі населені пункти області заживлено струмом.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook