Новини
Інфраструктура

Через перепади напруги хмельничани мають проблеми з побутовою технікою

До життя у темряві хмельничани потроху звикають. Вчаться економити та чекають нормальних графіків відключень, які у владі пообіцяли надати найближчими днями. Проте є ще одна проблема, до якої мешканці обласного центру виявилися не готовими – через перепади напруги в мережі люди або не можуть скористатися технікою, яку мають у домівках, або ж констатують її безповоротне знищення.

Попри те, що в Укренерго і вчора, і сьогодні повідомили про те, що необхідності у відключеннях електроенергії немає, вчора частина хмельничан знову залишилася без електроенергії на кілька годин. Чи було це планове відключення, чи аварійне, мешканці обласного центру так і не дізналися. У владі інформуватися про такі “незначні” (з огляду на те, що відключено не понад пів міста, а лише кілька десятків будинків) перебої з електропостачанням, схоже, не вважають за потрібне. Чого чекати хмельничанам сьогодні увечері, також невідомо.

Якщо до відсутності світла хмельничани вже потроху звикають, то до перепадів напруги в мережі вони явно виявилися неготовими. У когось в помешканні вона буває низька – в результаті, зокрема, при 195 пральна машина не запускається. Це неприємно, але, звісно, не критично. А от у тих, у кого, схоже, напруга після відновлення електропостачання стрибнула різко вгору, проблеми серйозніші. В одному з будинків Хмельницького одразу у декількох квартирах згоріли котли опалення. Обігрівальні прилади не працювали, просто були увімкнені в розетку.

Замінити котел – “задоволення” не з дешевих. Як розповідає сусідка постраждалих хмельничан, ціна питання – близько 30 тисяч гривень. Не міняти не можна – інакше люди залишаться без тепла взимку.

Про такі проблеми мешканців Хмельниччини в обленерго не попереджали. Звісно, люди мають самі розуміти, що в умовах нестабільної роботи енергомережі всі електроприлади, які не працюють, виходячи з дому, краще повністю знеструмлювати. І не лише виходячи з дому. Проте про такі речі, зазвичай, не замислюєшся, поки не втрапиш в халепу, адже ми звикли до певного комфорту, а жити в екстремальних умовах лише вчимося.

Чи дадуть додаткові роз’яснення щодо стрибків напруги та наслідків, які вони можуть спричинити, в Хмельницькобленерго – невідомо. Судячи з того, що віднедавна коментарі під дописами на сторінці товариства відключені, там не дуже хочуть спілкуватися зі споживачами.

Хмельничанам же, як і решті мешканців області, поки що залишається самостійно прораховувати різні варіанти можливих проблем та робити незаплановані покупки: реле напруги, стабілізатори напруги, джерела безперебійного живлення тощо.

Тим часом аварійне відключення світла сьогодні сталося у Рівному. Мешканців міський голова про це проінформував, зазначивши, які саме райони залишилися без електропостачання. Мешканці Хмельницької громади про таку комунікацію з владою можуть поки що лише мріяти. І не забувати про необхідність ощадливо користуватися електроприладами в години пік, аби не сидіти в темряві.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook