Новини
Культура

Воєнну книгу презентували у Хмельницькому

Саме так характеризує нове видання сучасна майстриня українського слова Катерина Калитко, яка привезла до Хмельницького поетичну збірку «Люди з дієсловами».

«Серед усього максимально непевного досі хочеться довіряти поезії – як території останньої щирості й людяності, де відмовляються вірити в цілковиту безпорадність мови, гідності та взаємної ніжності. І в розшматованих війною, постгеноцидних суспільствах поети продовжують говорити – тільки це щоразу вже інша поезія», – Катерина Калитко.

У наше місто пані Калитко завітала не вперше: минулої осені з хмельницьким читачем поетесу познайомив лідер української культурної думки – Сергій Жадан.

Цьогоріч в рамках роботи проєкту Літературна мережа «Підтримка внутрішнього культурного діалогу в Україні», за ініціативи Міжнародної літературної корпорації Meridian Czernowitz у барі Симпатія поетеса представила вірші, написані протягом 2021-2022 років.

Як наголошують організатори, цей мистецький проєкт втілюється за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

До Хмельницького на презентацію разом з авторкою завітав видавець, президент Міжнародної літературної корпорації Meridian Czernowitz Святослав Померанцев.

Літературна мережа – це неформальне об’єднання 14 міст України, так у кожному місті відбувається п’ять літературних виступів, зустрічей протягом вересня-лютого, у кожному місті виступають троє гостей – письменники або письменниці і двоє місцевих митців. У Хмельницькому цей проєкт відкриває пані Калитко. Наступними до вашого міста завітають письменник Тарас Прохасько та поет Юрій Іздрик, – коментує видавець.

Цікавим фактом про презентовану збірку є те, що її наповнення було змінене вже після здачі у видавництво. Так, повномасштабне вторгнення рф до України стало поштовхом до написання Катериною Калитко, за її словами, більш імпульсивних та “безшкірних” текстів, діалогів з родинною пам’яттю. Тож видання доповнене саме цими воєнними рефлексіями авторки, висловленими на папері після 24 лютого 2022 року. У видавництві Meridian Czernowitz дане видання вийшло друком на початку вересня.

Насамперед це книга про любов і ніжність. Це моє десяте видання й найважливіше з усіх мною написаних книг до тепер. На мою думку, писати й видавати книжки під час війни надзвичайно потрібно, адже там чином ми з’єднуємо Україну літературними й культурними ініціативами – це один зі способів опору і знаків того, що ми знаємось і ми не здамося! – наголошує авторка.

Крім того, Катерина Калитко у своїй риториці уникає формулювання «культурний фронт», наголошуючи на спільному відчутті фронту, як поняття конкретного. Тому поетеса характеризує мистецькі процеси, як  поле культурної боротьби, яке не менш важливе ніж поле бою на нулі безпосередньо.

Росія пройшла нас нищити, так само і в культурному полі в першу чергу. Культура є інструментом боротьби, полем боротьби і, зрештою – сенсом боротьби. Вона (культура) має залишатися активною, дієвою, показувати що не гасне. В нашій культурі є значно більше сили, вітальності, ніж нам здавалося до війни. Всі ресурси і сенси, які закладались в нашу культуру століттями – вони насправді працюють і закінчать цю велику війну в якій ми однозначно переможемо! – підсумовує пані Калитко.

Тож, наступною літературною подією проєктного циклу буде читання та розмова за участі українського письменника та публіциста з Івано-Франківська Тараса Прохаська у п’ятницю, 4 листопада. Під час зустрічі письменник презентує видання «Бо є так», яке побачило світ у 2021 році. До книги увійшли вибрані твори від раніших до новіших творів, тексти, які Тарас Прохасько писав упродовж 10 років.

Довідка: Катерина Калитко – українська письменниця, поетеса, перекладачка народилась у м. Вінниця, освіту здобула у Києво-Могилянській академії. Її твори друкувалися у журналах,  антологіях та альманахах. У 17-річному віці перемогла в поетичному конкурсі «Гранослов» (1999). Лауреатка конкурсів «Гранослов» та «Привітання життя» ім. Богдана-Ігоря Антонича, конкурсу читаної поезії «Молоде вино», конкурсу видавництва «Смолоскип» та літературної премії «Благовіст». У 2017 році книжка Катерини Калитко «Земля Загублених, або Маленькі страшні казки», що вийшла у «Видавництві Старого Лева», була відзначена премією «Книга року Бі-Бі-Сі – 2017». Поетична збірка «Ніхто нас тут не знає, і ми — нікого» присвячена психології людини на тлі значних історичних подій. Частина віршів написана верлібром. Збірка отримала премію «ЛітАкцент Року» (2019) у номінації «Поезія».

Автор: Ольга Нікітіна

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook