Новини
Екологія

Фінські машини самостійно саджають ліс на Хмельниччині

На Хмельниччині садять ліси європейська інноваційна техніка. Ізяславський та Шепетівський лісгоспи запустили в дію фінські машини для висаджування сіянців сосни і дуба з закритою кореневою системою.

Процес посадки лісу тепер у двох господарствах Хмельниччини повністю автоматичний. Машина самостійно робить лунки в ґрунті, регулює глибину ямки, поміщає сіянець, підживлює його мікро- та макроелементами для покращення енергії і росту. Далі агрегат прикопує саджанець з обох сторін та обробляє репелентами.

Система працює за допомогою мобільного обладнання з підключенням блютузу. Оператор вносить в базу площу ділянки, її контури та встановлює gps-координати. Далі задає схему посадки і система автоматично її виконує. Установка садить сіянці з механічною та рівномірною точністю.

Процес в режимі онлайн можна відслідкувати на центральному сервері. Таке програмне забезпечення дає можливість створити цифровий двійник лісу.

Наприклад, Литва має одну таку машину. Ми маємо вже дві. Я вважаю, це гарний приклад. І на сьогодні стоїть завдання відновити всі дерева. Війна завершиться нашою перемогою, а ми маємо працювати на майбутнє, – прокоментував начальник Хмельницької ОВА Сергій Гамалій.

Лісівники Хмельниччини так з одного боку полегшують працю людей, з іншого – економлять ресурси, адже тепер не потрібно здійснювати попередню підготовку грунту для висадки сіянців – цей процес виконує сама машина. Направляюча система дозволяє здійснювати посадку навіть вночі. Швидкість висадки дає суттєвий економічний ефект.

Важливо: за фінськими дослідженнями сіянці, посаджені машиною, виживають краще, ніж посаджені вручну.

 Для держлісгоспів України збільшення площ лісів – одне з головних завдань. Тим більше – зважаючи на неймовірну шкоду, завдану воєнними діями. Що ж до зростаючого цьогорічного попиту на дрова, кажуть в держагентстві, то він не спричинив масових вирубок.

Одна машина з програмним забезпеченням обійшлася у 5 мільйонів гривень. Таких лісівники Хмельниччини мають дві. І планують докупити ще 8. Усе – власним коштом. Таким чином роблять ставку на високу продуктивність, зниження витрат і збільшення доходів.

Детальніше у сюжеті каналу Перший Подільський

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook