Новини
Політика

Представниця Хмельниччини взяла участь у Всесвітньому форумі за демократію

Як відбувся 10-й Всесвітній форум за демократію, хто був присутній на ньому з Хмельниччини і чому він закінчився скандалом розповіла депутатка Хмельницької обласної ради Аліна Коваль. Проходив форум 7-10 листопада у Раді Європи, у французькому Страсбурзі.

Цьогорічний форум відбувався на тлі російської агресії проти України, став винятково важливою подією для усього світу у світлі загроз для демократії, які спричинила росія. Обговорення відбулися навколо головної теми: SOS – демократія у біді та чи можна розвернути маятник.

Учасниками обговорень стали керівники та посадовці Ради Європи, Європейського парламенту, президенти та представники урядів, громадянського суспільства, шкіл політичних студій та молоді країн світу. Україну представляла Українська школа політичних студій, випускницею якої є Аліна Коваль:

«Ми в Україні зараз боремось за усю демократію у світі, даємо їй шанс. Наші кращі люди гинуть, поки світ думає, як впоратись з пропагандою, популізмом, викривленням реальності від рашистів. Європа робить заміри демократичності країн багато десятиліть і мала би помітити, до якої трагедії вели дії авторитарного російського режиму. Росія порушила міжнародні закони, вчинила акт агресії проти моєї країни, задокументовані тортури, вбивства цивільних і злочини проти людства, тож наша місія на Форумі була сфокусувати дискусії саме на відповідальності росії».

В рамках робочих зустрічей учасники форуму відвідали Європейський суд з прав людини та зустрілись із суддею ЄСПЛ від України Миколою Гнатовським.  Обговорили зміни в роботі ЄСПЛ з 24 лютого 2022 року та процес виключення рф з Ради Європи, як має реагувати система міжнародного права на повномасштабну війну в Європі та якими є перспективи Міжнародного трибуналу щодо злочину агресії росії проти України.

Інформативною була зустріч з Борисом Тарасюком, постійним представником України в Раді Європи. Зусиллями Постійного представництва України при Раді Європи та українського народу росію виключено з Ради Європи. Російський режим визнано терористичним.

Закриття 10-го ювілейного форуму було українським – емоційно потужним виступом гурту “Bandura Sound System”  і Фоми (Сергія Фоменка). Під звуки сирен Аліна Коваль звернулась до світу із закликом: Врятуйте Україну, врятуєте демократію!

Однак українська делегація категорично відмовилась робити спільне фінальне фото форуму з представниками Ради Європи та школами політичних студій інших країн через присутність російських діячів, так званих «опозиціонерів» та «лібералів», з котрими в українців не може бути нічого спільного. Українська делегація демонстративно залишила залу, зробивши відповідну заяву про те, що представникам країни-терориста не місце в стінах Ради Європи.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook