Новини
Бізнес

Вартість дров на Хмельниччині перевищила 11 тисяч за тонну

Ворожі удари по енергосистемі України тривають. Із дронами ми навчилися більш-менш боротися, й ракети збиваємо набагато краще, ніж раніше, однак окремі з них таки влучають в наші інфраструктурні об’єкти. Енергетика країни хитається, тому люди шукають і скуповують усі можливі джерела опалення. Це стосується й дров, які останнім часом невпинно дорожчають.

Не зважаючи на війну, до вересня вартість деревини здебільшого зменшувалася. Скажімо, якщо в січні вартість дров становила 5548 гривень за тонну, то в середині весни ціна зменшилася на двісті гривень – до 5348. В середині літа вартість дров упала до 4383 гривень за тонну, в серпні піднялася до 4646,9 гривні.

Ціновий стрибок відбувся лише восени – із наближенням холодів. Мабуть, брак коштів, а не байдужість стримували частину подолян від необхідності робити дров’яний запас під час «сезону низьких цін». У вересні доводилося платити за «сільський енергоносій» в середньому вже по 6895,4 гривні за тонну.

В жовтні дрова (пелети – пресоване паливо, наприклад, з соняшника, зі стружки різної деревини, пресовані дрова та брикети) коштували вже 11324,18 гривні за тонну. Можна було б вказати, що дрова подорожчали за місяць в 1,6 раза, але це буде не зовсім коректно.

В нинішній воєнний період база аналізу цін на дрова зазнає неперервних змін: інші постачальники, інша номенклатура продукції тощо від місяця до місяця. Тому об’єктивніше зазначити: вартість дров у жовтні, за даними аналізу, перевищила 11 тисяч, не прив’язуючись до попереднього періоду.

За останні місяці, якщо говорити про інші енергоносії, жодних цінових змін не відбулося. А за рік, до прикладу, навіть є певне зменшення. Торік у жовтні кубометр газу на Поділлі коштував 9,98 гривні (разом постачання та розподіл), а цьогоріч – 9,81 гривні (7,96 – постачання, 1,85 – розподіл).

Фактично електроенергія для населення також за рік навіть дещо подешевшала. Якщо торік діяв єдиний тариф – 168 гривень за 100 кіловат-годин, то нині ціна електрики становить 144 та 168 гривень в залежності від обсягу споживання громадянами.

Середня вартість електроенергії становила в жовтні 155,54 гривні за 100 кіловат-годин, повідомили в Головному управлінні статистики у Хмельницькій області.

Автор: Костянтин Зварич

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook