Новини
Культура

«Дружній шарж» вчили створювати у хмельницькому музеї (ФОТО)

Напередодні, 26 листопада, у Хмельницькому обласному художньому музеї тематичну майстерню з швидкого шаржу провів знаний хмельницький митець та викладач Сергій Дубовик.

Мистецький термін «шарж» є різновидом карикатури, в якому зберігається подібність з об’єктом зображення. Своєю чергою сатиричні тенденції поступаються доброзичливому гумору.

Ідея проведення такої майстерні виникла не просто так, адже в просторах художнього музею експонується персональна виставка пана Сергія «Зачарована Країна». В експозиції виставки представлений широкий спектр творчої діяльності митця – від добре знайомих громаді поп-артових  живописних полотен до дерев’яних скульптур й рельєфів, які Сергій Дубовик  створив після російського повномасштабного вторгнення 24 лютого. Тож тематика виставки напряму пов’язана з війною, яка наразі торкає кожне українське серце. Крім того, за словами автора – більшість творів присвячено сестрі митця, яка перебуває на фронті. Тому, коли постало питання, яку тему й техніку художник представить на авторській майстерні, сам Сергій Дубовик запропонував такий полегкий художній жанр, який відволікає від тяжкості сьогодення й презентує ще одну арт віху художника.

У створенні шаржу є кілька своїх законів. Це тонкий процес пошуку унікальних якостей характеру зовнішності людини, яку художник мистецькими засобами підсилює в готовому творі. Іноді навіть простий з першого погляду малюнок може створюватись кілька годин, адже автор має, так би мовити, «зловити» певну особливість й представити її найліпшим чином, – розповідає художник.

На початку майстерки митець пояснив, чим шарж відрізняється від знаної карикатури, які творчі засоби використовуються для його створення. Представив кілька шаржів відомого художника, лідера гурту «От вінта» Юрія Журавля, який створив шаржову серію «Знай наших». Презентував учасникам майстерки пан Сергій і свої домашні заготовки – шаржі на зіркових українських політиків.

Протягом двох годин майстерні, за допомогою паперу, олівців, маркерів і пастелей художник Дубовик створив різнохарактерні шаржі на чотирьох учасників заходу. За словами автора, шаржі на чоловіків створювати завжди легше, адже вони рідше ображаються й простіше ставляться до особливостей власної зовнішності.

Нагадаємо, що виставку творів митця Сергія Дубовика “Зачарована країна” можна переглянути у Хмельницькому обласному художньому музеї до 11 грудня.

Автор: Ольга Нікітіна

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook