Новини
Події

Пристрасті навколо Островського: у музеї Шепетівки не знають, хто демонтує монумент

Попри те, що, здавалося б, історія з пам’ятником Миколі Островському, що (частково) досі стоїть біля Музею Пропаганди у центрі Шепетівки, добігає кінця, в ній, як виявилося, є й свої білі плями, і несподівані демарші незадоволених. Зокрема, працівники музею досі не отримали відповіді, хто та на якій підставі проводить демонтаж монумента. А місцеві мешканці обурюються тим, що кошти, які можна було би витратити на підтримку армії, витрачають на те, що, на їхню думку, могло зачекати. Щоправда, сума, в яку обійдеться “очищення” Шепетівки від спогадів про комуністичне минуле, також не відома.

Нагадаємо, одним з перших про демонтаж пам’ятника Островському вчора повідомив начальник Хмельницької ОВА Сергій Гамалій. На фото, які виклав очільник області, можна було побачити, як монумент обв’язують червоними пасками.

Згодом у соцмережах з’явилося більше фото. Зокрема, шепетівчани побачили біля Островського генератор, що не залишило їх байдужими, особливо тих, хто по декілька днів сидить майже без світла.

Загалом, як і завжди навколо пам’ятника Островському та перспективи його демонтажу, у соцмережах розгорілися гарячі суперечки. Щоправда, акценти в тих, хто виступав проти, дещо змістилися. Оскільки суму, яку витратять на демонтаж, начальник ОВА не назвав, люди роблять свої припущення. Цифр, як раніше, не називають, проте реагують приблизно так: нема на що витрачати гроші, краще би передали на ЗСУ.

Разом з тим, з’ясувалися й інші обставини. Виявляється, у Музеї Пропаганди, на території та на балансі якого перебуває монумент, за який вони несуть відповідальність, досі не знають, хто і на підставі якого документу почав демонтаж.

Про це вчора та сьогодні повідомляє місцевий канал Liketv – Новини – Шепетівка.

Що було вчора:

Пам’ятник Миколі Островському збираються демонтувати. Сьогодні, 30 листопада на території Музею Пропаганди сталась проблемна ситуація. Декілька невідомих осіб без попередження адміністрації музею встановили біля монумента каркас для початку демонтажу. Гранітний пам’ятник не піддався техніці. В свою чергу працівники Музею Пропаганди намагались вияснити ситуацію, але конкретної відповіді про те, хто наказав почати демонтаж, не отримали.

Що було сьогодні:

Пам’ятник Миколі Островському почали зносити. Вчора невідомі підготували каркас та паски для демонтажу. Станом на сьогодні уже зняли верхню частину монумента, за допомогою крану шмат граніту опустили на землю. Хто дав наказ на демонтаж? На це питання працівники музею відповіді не отримали й досі.

Сергій Гамалій тим часом у своєму телеграм-каналі запостив чергове фото та відео, які вже розлетілися мережею, супроводивши їх лаконічним підписом:

Як очищаємо площу перед Шепетівським музеєм, так очистимо всю Україну від тоталітарного спадку!

Перший заступник голови Хмельницької обласної ради Володимир Гончарук, який так довго і затято боровся за знесенням Островського, теж ні повідомив нічого, що б прояснило ситуацію, а відбувся коротким “Коля, бувай!” та фото з пам’ятником на згадку.

Демонтаж пам’ятника тим часом триває, а в Шепетівці тривають пристрасті. Вночі на одному з парканів з’явився напис з погрозою помститися за демонтаж монумента. Автора напису розшукують.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook