Новини
Культура

У Хмельницькому відкрили виставку митця з Бахмуту (ФОТО)

«ШЛЯХ ГРИГОРІЯ СКОВОРОДИ. БАХМУТ» – виставка з такою назвою відкрилась сьогодні у Хмельницькому обласному художньому музеї. Автором робіт є бахмутський митець Сергій Садчіков. Ця подія є частиною міжмузейного проєкту співпраці «АРТМАНДРИ: СКОВОРОДА-300», приуроченого до 300-річчя Григорія Сковороди.

В експозиції виставки представлена 21 графічна робота художника, яким по праву пишається мистецький світ Східної України, творця історичної спадщини Донеччини.  

За словами бахмутського історика та завідуючого відділу обліку фондів Бахмутського краєзнавчого музею Ігоря Корнацького, саме пан Садчіков є одним з найпродуктивніших художників Бахмута, який створював портрет його унікальної архітектури з 2000 року. Згідно з історичною інформацією, саме цими місцями колись подорожував український філософ, педагог, музикант Григорій Сковорода.

Майже все своє життя Сковорода провів у мандрах. У його життєвих маршрутах позначено і Бахмут. На той час, коли Григорій Савич бував тут, місто вже розвинулось як центр солеваріння та прикордонна фортеця. Достеменно невідомо, чи зупинявся Сковорода у Бахмуті й чи дійсно слухав молебен у Свято-Троїцькому соборі, як про це свідчить меморіальна дошка, яку в свій час встановили на будівлі універмагу «Ювілейний». Зараз вона зберігається у фондах нашого краєзнавчого музею, – зазначає музейник.

Нинішня виставка презентує портрети міста Бахмут, його старовинної архітектури кінця 19 початку 20 століття, яка чимось подібна до знаних хмельничанами будиночків нашого Проскурова. Саме за графічну серію у 25 робіт «Старий Бахмут» митець Садчіков у 2000 році отримав премію «Людина року».

Хмельничани могли ознайомитися з творчістю бахмутчанина під час експонування виставки «Схід: рівень свободи», яка експонувалася у ХОХМ цього серпня. Саме влітку 2022 року низку творів митців Сходу евакуювали з окупованих рф територій до Хмельницького обласного художнього музею.

Також в експозиції розміщені два автопортрети митця різних років й технік виконання.

Чому сьогодні надважливо говорити про Бахмут? Бо ми там серцем, разом з нашими Збройними силами, захисниками, які, як і 300 років тому, обороняють цю фортецю. Цими ж місцинами колись мандрував наш сонцесяйний класик Григорій Савич Сковорода і говорив про свободу особистості, що сьогодні є нашою спільною головною цінністю! – прокоментувала кураторка проєкту, мистецтвознавиця Олена Михайловська.

Повномасштабне російське вторгнення в Україну змусило художника Садчікова виїхати до Німеччини. А про цю серію творів він має свою авторську історію:

Я написав серію «Старовинний Бахмут» тушшю та пером. В день робив три-чотири малюнки. З натури одразу малював, «в листок» писав, фігури уявні вставляв. І вони в мене вийшли! Я сам дивуюсь, як це так швидко і природньо відбулось. Я у Донецьку виставив ці роботи. Мені сказали, що у Донецькій області ніхто такого не робив, ніхто досі не малював міських пейзажів старовинного міста. А Бахмут у нас же – місто старовинне.

Варто зазначити, що у 2014 році митець створив цілу серію графічних робіт присвячених подіями сучасної історії України. Так, твори, на яких було зображено захоплення Бахмуту російськими бойовиками, патріотичні мітинги після звільнення міста, а також портрети українських військових та поранених бійців у шпиталі, об’єднані виставкою «Гаряче літо 2014-го року», поціновувачі мистецтва мали змогу побачити у Бахмутському краєзнавчому музеї.

Виставка буде доступна до перегляду у Хмельницькому протягом трьох тижнів.

Автор: Ольга Нікітіна

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook