Новини
Культура

Хмельницький почув «меланхолійний стендап» класика українського постмодерну

У Хмельницькому триває артмарафон в межах роботи Літературної мережі проєкту «Підтримка внутрішнього культурного діалогу в Україні». Цього разу зіркою заходу став відомий український письменник та поет, музикант Юрій Іздрик.

Хмельницький є одним з 14 міст Літературної мережі, яка функціонує як неформальне об’єднання, в межах якого у кожному з міст-учасників відбуваються презентації, літературні вечори з вересня 2022 по лютий 2023.

У Хмельницькому співорганізатором й базою для проведення літературних заходів є артбар «Симпатія». Розклад заходів проєкту «Підтримка внутрішнього культурного діалогу в Україні» складається з трьох гостьових, тобто коли місто відвідують троє немісцевих літераторів й двох локальних.

З локальних митців свій літературний вечір-презентацію представив Андрій Куранов – поет, перекладач, мовознавець, упорядник кількох антологій сучасної української поезії. Попередньо наше місто вже відвідали письменник Тарас Прохасько та поетеса Катерина Калитко, завершальним літературним гостем став прозаїк, поет та есеїст Юрія Іздрик.

Літературний вечір від культового Юрія Іздрика, який сам автор назвав скоріше «меланхолійним стендапом», подарував поціновувачам сучасного українського слова безліч позитивних емоцій й особистих откровень письменника.

Зі сцени поет читав вірші, з нового видання поетичної збірки-фотоальбому «NAKED ONE», в проміжках між творами пан Іздрик розповідав про власні досвіди, пережиті драми й відкриття всіх, за його словами «чотирьох життів».

Зазначимо, що збірка «NAKED ONE» вийшла у видавництві Meridian Czernowitz у 2020 році. Родзинкою цього видання є серія ню-портретів Юрія Іздрика, які створила київська фотографка Настя Тєлікова.

Характеризуючи видання Юрій Іздрик зазначає:

«Ця книжка – своєрідний «coming out» зрілого чоловіка, зневіреного як у силі поетичного слова, так і в силі воскресаючого духу. Залишається тільки тіло. Смертне тіло. Оголене тіло. Naked one».

Юрій Іздрик такою розповів про помічене ним протягом років передчуття історичних подій поетами, яке акумулюється в твори, що з роками стають напрочуд актуальними:

Поети – самі по собі слухачі. Тож, прогулюючись вуличками, гортаючи стрічку новин – вони ніби вихоплюють з повітря теми віршів, які потім визнають пророчими.

«Інтоксикація найсвіжішими новинами
і війна як п’яний сусід поверхом вище
в панорамі вікна – краєвид із шинами
в панорамі майбутнього – вітер тривогою свище…»

Ю. Іздрик «Побутове», березень 2014 р.

Розмова поета з публікою в розрізі чотирьох етапів життя митця, пошуків й втрат, торкалась і злободенних тем, знайомих кожному в залі: ковід, футбол, втрата зв’язків з бувшими авторитетами  тощо.

Як зауважив модератор події, президент Міжнародної літературної корпорації Meridian Czernowitz, видавець Святослав Померанцев, митець – прихильник усамітнення і не надто охоче виїжджає далеко від Калуша. Тож те, що пан Іздрик зголосився поїхати в тур у чотири міста – Тернопіль, Луцьк, Львів і Хмельницький – для нього справжній подвиг, непересічна подія:

Часто згадую наш тур з Юрієм Іздриком та Іриною Цілик по 27 містах України в 2016 році. Іздрик називав той тур «Прощання з Україною» та обіцяв більше ніколи не мандрувати із поетичними виступами. Я радий, що зміг витягнути класика у міні-тур по малому західному колу. Як мені це вдалося? Тільки погрозами й заохоченнями (*сміється). Насправді це велика подія для Хмельницького чути самого маестро!

Завершився вечір діалогом з публікою й підписом творчих збірок автора. Завершальна літературна подія проєкту «Підтримка внутрішнього культурного діалогу в Україні» у Хмельницькому відбудеться у барі «Симпатія» 21 грудня. Свій літературний вечір громаді подарує відомий у нашому місті  поет, перекладач, митець і дизайнер Лесик Панасюк.

Нагадаємо, проєкт «Підтримка внутрішнього культурного діалогу в Україні», орієнтований на підтримку українських митців та культури, зокрема, в умовах воєнного стану, був ініційований   Міжнародною літературною корпорацією Meridian Czernowitz. Грантову підтримку ініціатива отримала від американського народу, яку в свою чергу спрямувало Агентство США з міжнародного розвитку (USAID).

Автор: Ольга Нікітіна

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook