Новини
Культура

Виставку світлин туристичних перлин області презентували у Хмельницькому

«Ракурс БАЙДАКтара» – оригінальна назва експозиції, яка з нагоди відзначення Дня збройних сил України відкрилась у Хмельницькому обласному художньому музеї. Автор світлин – знаний хмельницький дієвець – краєзнавець, поет, журналіст й колекціонер Ігор Байдак.

Громада місті й області добре знає пана Байдака, як щиросердного оспівувача краси й різноманіття культурних пам’яток краю, іншими словами екскурсовода-фанатика своєї справи.

За час своєї професійної діяльності у сфері туризму Ігор Байдак розробив і втілив у життя численні авторські екскурсійні маршрути по Хмельницькому: «Місто над Бугом», «Назустріч з природою», «Пам’ятники Хмельницькому». А ще він успішно популяризує вивчення історії не тільки свого краю, але й країни в цілому, нагороджуючи преміями кращих знавців предмета «Історія України», які навчаються у НВК №10.

З перших днів війни Ігор Байдак втілює свою волонтерську функцію через авторські пішохідні екскурсії по Хмельницькому для тимчасово-переміщених громадян, тож своєю діяльністю підтримує фронт культури й реабілітації просвітою.

Привітати з персональної виставкою до музею прийшли екскурсанти майстра з українського Маріуполя, підопічні й працівники центру «Я – Маріуполь». За словами гостей, пан Ігор відкрив їм Хмельниччину, в яку вони закохались з першого погляду.

У художньому музеї представлена ще одна сторінка особистого розвитку Байдака – захоплення фотографією. У кожному турі й подорожі рідним для екскурсовода Поділлям, пан Ігор намагається фіксувати його красу й унікальність на засоби, які доступні під рукою, а точніше у руці – смартфоном.

В експозиції глядач може побачити пам’ятки культури Хмельниччини зафіксовані цього року в таких її куточках, як: Кам’янець-Подільський, Самчики, Меджибіж, Летичів, Сатанів, Старокостянтинів, Чорний Острів, Зіньків, Підлісний Мукарів та багато інших.

Автор до представлених на виставці світлин не застосовує жодного фоторедактора, адже вважає, що їх цінність, крім історично-культурної, міститься саме в часі, місці й емоції, які їх наповнюють.

Коли подорожуєш нашим краєм, коли відкриваються його таємниці, нашарування культур й подій, які разом творять сучасну історію України – під час таких туристичних спостережень серце радіє. Тому не зафіксувати цей стан, враження просто неможливо. Тоді й творяться подібні знімки, все заради майбутнього! – коментує автор.

Як зауважують колеги пана Байдака по краєзнавству, сьогодні під час війни ворог в першу чергу знищує українську культуру, її історично-важливі пам’ятки, які несуть нашу національну ідентичність. Тож, те, що сьогодні пан Ігор створює такий альтернативний архів нашої Хмельниччини надзвичайно актуально й важливо для збереження їх для нащадків.

Нагадаємо, що цього року також світ побачила книга «Байдактар» пана Байдака, в якій автор аналізує не без долі гумору й сарказму дії рф проти України, а також прославляє нашу націю за її кмітливість й волю.  

Виставку світлин можна переглянути в просторах Хмельницького обласного музею протягом місяця.

Автор: Ольга Нікітіна

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook