Новини
Культура

Автор плакату «Русский корабль…» відвідав Хмельницький

Мегапопулярний митець, зірка українського фейсбуку  – Нікіта Тітов, живописець та графік, який став широковідомим громаді, як перший оспівувач шляху російського судна, приїхав до Хмельницького з виставкою соціально-політичного плакату.

Творча зустріч з поціновувачами таланту автора численних плакатів-рефлексій на українське сьогодення відбулася у Хмельницькому обласному науково-методичному центрі культури і мистецтва. 

Творчий візит Нікіти Тітова складався з двох частин – презентації виставки 30-ти плакатів, більшість з яких глядач міг побачити на фейсбук профілі митця, в якості онлайн щоденника. А також, прямого, відвертого діалогу-розповіді з глядачем. Родзинкою заходу став музичний антракт від відомого хмельницького рок-гурту «СТАНЗА». Рокери виконали пісні, з якими нещодавно здобували донати на ЗСУ Гданську.

«Сьогодні Хмельницький має унікальну нагоду познайомитись з особистістю, яка вже увійшла в сучасну історію України. Плакати створені Нікітою Тітовим знає кожен, а тепер може придбати їх собі у колекцію й водночас допомогти ЗСУ. Українське мистецтво – наш культурний батальйон !» – коментує організаторка заходу Валентина Марцонь.

Що таке діалог з публікою для людини яка звикла працювати наодинці зі своїм комп’ютером? Більш ніж випробування. Проте, митець з ним впорався на всі 1000%.  

«Графіка – це сьогодення мова мого спілкування зі світом. Сьогодні я веду діалог через свої твори, які створюю майже щодня. Іноді плакат створюється за лічені хвилини, а іноді це тяжкий діалог пошуку теми – вихід з якого щоденна праця.» – зазначає художник.

Нікіта Тітов народився в Естонії, в підлітковому віці повернуся до батьків у Харків, де зустрів бурхливу юність й почав формуватись, як митець-живописець й досить успішно.

Далі було перше випробування долі – алергічна реакція на фарби й олії, тому Тітов був змушений залишити живопис й почати новий пошук. Далі була захоплива робота у рекламному агентстві столиці, саме там вміння лаконічно висловлюватись засобами графічної мови виточилось.

Ще одна пастка життя  – хвороба – за кілька років позбавить Нікіту цієї роботи, проте внутрішня сила справжнього фенікса – відродить особистість, громадянина своєї, єдиної держави й її відданого митця.

Як зауважує сам митець, дві українські революції сформували його як українця і тому сьогодні він пропагує дух цієї землі на своїх творах. А ще, художник Тітов впевнений, що кожну особистість форму оточення. Тож, своєму «конструюванні», як актуально-зіркового митця він завдячує художнику й другу Андрію Єрмоленку й мистецькій групі «ЖлобАрт», які закохали його в українство й допомогли повірити в себе.

Нікіта Тітов, як і кожен з нас вірить у беззаперечну перемогу України й на питання який би плакат він створив на честь цього дня, відповідає – ніякий. Адже, на думку художника ця дата створить новий простір і атмосферу, коли вже плакати стануть не актуальними. Проте, його реакція на кожну подію українського простору продовжує і продовжує вражати. Так, з 30 представлених публіці плакатів – про українські Маріуполь і Харків, про українську енергостійкість, відбудову, волю, ЗСУ – ВСІ ПРО НАС, Україну. Тож, одразу після розмови  гості викупили половину експозиції.

Харків, потім Київ, потім знову Харків і сьогодні Івано-Франківськ, здається, що Тітова точно вважають місцевим у кожному місті. Навіть, хмельничани вже запропонували митцеві присвятити свій наступний плакат нашому місту й пан Тітов пообіцяв про це поміркувати. Але, все набагато простіше – просто Нікіта Тітов – це втілення всіє нашої України, як вчиться на помилках, вдосконалюється, зростає й творить, творить, творить!

Автор: Ольга Нікітіна

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook