Новини
Культура

Виставка арту та фото, присвячена автомобілям, відкрилася у Хмельницькому (ФОТО)

У Хмельницькому музеї-студії фотомистецтва відбулося відкриття виставки знаного місцевого митця Андрія Полозова. Виставка має назву “Зі швидкістю у 50 000 днів..”, адже саме стільки днів тому, за точним розрахунком світ побачив перший автомобіль.

У німецькому місті Мангаймі винахідник Карл Бенц 1885 року побудував свій перший автомобіль, у січні 1886 року він отримав патент, а у 1888 році розпочався перший випуск автомобілів.  Незабаром у Штутгарті 1889 року Готтліб Даймлер і Вільгельм Майбах сконструювали з нуля автомобіль, також оснащений двигуном.

Автомобілі, історія їх розвитку, цікавинки еволюції – царина пріоритетних інтересів митця Полозова. Експозиція виставки презентує його унікальний погляд на цей складний механізм, втілений у живописі, фотографії й навіть вітражах.

Про творчий шлях та здобутки художника, його мистецькі акценти на відкритті розповіла мистецтвознавиця Людмила Рожко-Павленко:

Ще навчаючись у Львові, Андрій Полозов брав участь у багатьох групових виставках, які експонувались в Україні і за кордоном, мав низку персональних вернісажів. Вітраж став для нього частиною мистецького фаху, а живопис – улюбленим рукомеслом, коли, залишившись, наодинці з полотном, вільний передати всі свої чуття, захоплення і мрії. Так почала складатись своєрідна живописна «галерея» творів, присвячених автомобілям. Ми їх тут можемо побачити не у хронології виходу тієї чи іншої автомобільної марки, – зазначає мистецтвознавиця.

Mercedes, Volkswagen, Renault, Porsche, Maserati, Maxwell, Alfa Romeo й багато інших моделей авто буквально ожили на полотнах автора. Як зауважують знавці – особливого натуралізму, ба, навіть «душі» додають напівпрозові бліки й тонкі переходи авторського мазка.

Одразу з входу до експозиції на гостей чекав приємний сюрприз – подарункові авторські листівки з тими ж «героями» полотен.

«Автомобілі для мене не просто захоплення – це справжня чиста любов. Тому, кожною з цих робіт я дійсно дорожу, як дорогоцінним скарбом, це присвята й живописі, фотографії й склі – величному винаходу людини! виставці представлена достатньо велика хронологія і  широка географія – від 1906 року до 1968 (а ще ж на годиннику можна побачити 12 різночасових марок); від Австрії до США, від Німеччини – до Італії» – зазначає митець Полозов.  

Родзинкою відкриття став благодійний аукціон та лотерея. За підсумками цих заходів вдалось зібрати 2 тис. грн, які будуть передані на потреби ЗСУ.

Автор: Ольга Нікітіна

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook