Новини
Культура

Виставка культових митців Хмельницького відкрилася в обласному музеї (ФОТО)

Напередодні у Хмельницькому обласному художньому музеї відбулось відкриття ювілейної виставки культових діячів культури й мистецтва Хмельницького та області Людмили і Миколи Мазурів.

Цьогоріч обидвом митцям, які за життя створили мистецьке обличчя Хмельницького та області, мало виповнитись по 75 років. Спільна виставка «ОКРИЛЕНІ» планувалась в межах художнього музею ще до початку повномасштабного вторгнення, але й після 24 лютого її зміст й ідейне наповнення ще більше актуалізувалось.

Кожний музейний виставковий проєкт – унікальний. Проте саме в «Окрилених» представлені твори різних творчих періодів Мазурів, переважна більшість яких або експонувались поза межами Хмельницького, або демонструються вперше. Ранні твори художників вчергове переконують в божественному обдаруванні та потужній мистецькій школі, які стали засадничими для подальших творчих злетів, – зазначає співкураторка виставки, мистецтвознавиця Олена Михайловська.

І дійсно, своїм міцним характером й досі знаними далеко закордоном творами ця мистецька династія є візитівкою краю. Так, пані Людмила вивела витинанку, яка  вважалась  виключно народного декоративно-ужиткового мистецтва, на рівень високого, філігранного мистецтва з почерком вишуканого мінімалізму й потужною силою історії й традицій в кожному сюжеті. Микола ж назавжди в сьогоденні нашого міста, адже диво поєднання важкого металу з ідеями просвіти й фіксації національної пам’яті у кожній скульптурі й численних живописних і графічних творах.

Про спорідненість душ, спільне творення мистецького спадку й його критичну актуальність сьогодні говорила на відкритті дочка митців – мистецтвознавиця, художниця, співкураторка Оксана Мазур:

Ця виставка для мене особисто ще одна унікальна можливість поспілкуватись з моїми батьками, через аналіз їх творчого шляху, розвитку у кожній з представлених тут робіт. І хоча вони не дожили до подій сьогодення – їх спадок більш ніж прогностичний. Вони зустріли одне одного ще підлітками і через весь вік пронесли ці чисті почуття і взаємну участь у долі міста, його культурному наповнені.

Назва «Окрилені» виникла сама собою, адже митці були окрилені не тільки коханням, а спільною метою участі у творенні справжнього сучасного українського мистецтва у Хмельницькому, їх прогресування відносно європейських тенденцій, без нехтування джерелом, продовженні їх втілень у численних учнях.

Мені неабияк пощастило навчатись і у пані Людмили і у пана Миколи. Знаннями, які вони давали, потім сама користувалась, як викладачка. Маю зазначити, що Людмила Мазур дуже серйозно підходила до процесу пізнання й прагнула виховати в учнях високий рівень виконання, давала дійсно академічні знання. Своєю чергою Микола Мазур виховав емоційну складову, яка наповнювала кожен його твір й захоплювала своєю багатогранністю. А ще, в це була надзвичайно красива пара, в яку неможливо було не закохатись, – коментує гостя виставки, пані Ірина.

В експозиції виставки представлені імениті витинанки, скульптура, живописні й графічні роботи, фотоархіви творчої родини, а також ескізи втілених й залишених до втілення проєктів.

Містяни, обізнані в творчості Мазурів, вже кілька років чекають відкриття іменних експозицій у майбутньому новому музеї міста, адже ця мистецька родина невідривна від його минулої, сучасної й майбутньої історії.

Виставка доступна до огляду протягом двох місяців.

Автор: Ольга Нікітіна

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook