Новини
Духовність

Не збудована на Хмельниччині церква вціліла під обстрілами біля лінії фронту

Історією про церкву, яку мали збудувати на Старокостянтинівщині, але не склалося, поділилася архітекторка Алла Доманська. Півтора десятиліття тому жінка проєктувала будівлю храму, а дізналася про його долю лише тепер, під час війни. Його таки збудували. У Запорізькій області. Щобільше, кажуть, храм вцілів під обстрілами там, де було знищено майже всі будинки навколо.

Наразі мешканка Старокостянтинова Алла Доманська працює у благодійному фонді. Каже, поки триває війна, не до нових будівництв, отож як архітектор вона нині менше затребувана, ніж як волонтер.

Про храм, який планували звести на Старокостянтинівщині, жінка розповіла на своїй сторінці у соцмережах. На жаль, цей допис не вдалося знайти, тому переповімо те, що прочитали на сайті УНАС.NEWS.

Проєктували храм орієнтовно у 2005-2008 роках. Розробку робочого проєкту фінансував спонсор з Лондона. Проте з’явитися на Старокостянтинівщині храму не судилося. Зник спонсор, зник замовник. Завис проєкт. Але…

За кілька років ним зацікавилися священники з Гуляйполя.

ДОВІДКА:

Гуляйпо́ле — місто в Україні, адміністративний центр Гуляйпільської міської громади в Пологівському районі Запорізької області. розташоване в долині річки Гайчул (назва водойми етимологізується з тюркських мов — гай «вільний» + чул «степ»). Вище за течією на відстані 3,5 км розташоване село Марфопіль, нижче за течією на відстані 1,5 км розташоване село Зелене. Розташоване за 8 км від однойменної залізничної станції та за 98 км від обласного центру – міста Запоріжжя.

І проєкту дали друге життя. Деталей (за давністю років) Алла Доманська не пригадує, проте пам’ятає, що з нею, як з авторкою проєкту узгоджували можливість його передачі новому замовнику “для прив’язки і будівництва у Гуляйполі”.

І знову минули роки. І знову жінка могла лише здогадуватися про те, чи реалізували її проєкт, чи ні. “Допомогла”, якщо так можна сказати, війна. Алла Доманська пішла працювати у благодійний фонд, що допомагає внутрішньо переміщеним особам. Там застосовувала свої знання архітектора, зокрема, проводила тренінги з миробудування. Під час одного з таких тренінгів в Ізяславі, знайомлячись з аудиторією, з’ясувала, що є серед слухачів люди саме з Гуляйполя. У них і запитала, чи звели там храм. Описала, яким він мав бути.

І через хвилину вони мені показують фото…. Це він!!!! – написала архітекторка.

Ймовірно, йдеться про Троїцько-Благовіщенський храм УПЦ, про який писали на сайті Гуляйполе.Сity у серпні 2017 року.

Не менш дивно не лише те, що через роки і майже випадково жінка дізналася про долю храму, який проєктувала, а й те, що під час ворожих обстрілів всі будівлі навколо нього були зруйновані. А храм – вцілів, отримавши лише незначні пошкодження.

Життя дуже цікаве, попри його складність. Інколи ти маєш пройти через багато випробовувань, щоб Господь показав тобі плоди твоєї праці, – написала Алла Доманська.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook