Новини
Інфраструктура

На чверть може подорожчати вода у Хмельницькому протягом 2023 року

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, опублікувала проєкти рішень, які передбачають зростання тарифів на водопостачання та водовідведення у низці міст України. В тому числі й у Хмельницькому.

Відповідно до проєкту постанови НКРЕКП з 1 січня тариф на водопостачання для міського комунального підприємства «Хмельницькводоканал» становитиме для містян 13,36 гривні за метр кубічний без ПДВ, на водовідведення – 12,62 гривні. З 1 липня хмельничан очікує чергове зростання вартості послуг: 14,39 та 14,05 гривні відповідно для постачання та відведення води.

Якщо врахувати податок на додану вартість, то загалом у другому півріччі послуги «Хмельницькводоканалу» коштуватимуть містянам 34,1 гривні. На тлі нинішніх «водних тарифів» – 27,39 гривні загалом – зростання становитиме 25 відсотків.

Ми звикли, що на час війни працює мораторій на комуналку, забуваючи, що він стосується енергетичної складової для населення: газ, електрика тощо, а не всіх послуг.

Підвищення тарифів на воду передусім пов’язане із зростанням наступного року рівня мінімальної зарплати та оплатою за електроенергію. Скажімо, за розрахунками НКРЕКП, виробнича собівартість у першому півріччі послуги водопостачання в Хмельницькому становитиме 162 мільйони гривень, у тому числі 66,5 мільйона – вартість лише електрики.

Автор: Костянтин Зварич

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook