Новини
Суспільство

Начальник Хмельницької ОВА спровокував росіян на черговий фейк про обстріл України

10 масована ракетна атака, “подарунок” на свята українцям від російських окупантів, завдала шкоди енергетичним об’єктам у кількох регіонах України. На Хмельниччині обійшлося без влучань та жертв – ППО відпрацювало ефективно. Щоправда, декому з мешканців обласного центру таки “зробили нерви”, але не обстріли, а публікації у соцмережах. А російські соцмережі поширили черговий фейк, скориставшись інформацією, поширеною начальником Хмельницької ОВА.

Черговий ракетний удар по території України, який росіяни готували майже два тижні, мав на меті позбавити українців світла на свята та вкотре залякати. Щоправда, не вийшло ні перше, ні друге. Випустивши загалом 69 ракет, 11 мопедів та необраховану кількість ракет С-300, росіяни поцілили по кількох енергетичних об’єктах, спричинивши часткове знеструмлення населених пунктів, зокрема, на Львівщині.

Всього від 10 жовтня під час масованих ракетних атак росіяни, намагаючись знищити об’єкти енергетичної інфраструктури, випустили по Україні 589 крилатих ракет:

  • 10.10 – 80
  • 11.10 – 28
  • 22.10 – 33
  • 31.10 – 50
  • 15.11 – 96
  • 17.11 – 20
  • 23.11 – 67
  • 05.12 – 70
  • 16.12 – 76
  • 29.12 – 69

До обстрілу напередодні Нового року українці морально готувалися. Як готувалися і до того, що він буде масштабним та завдасть чималої шкоди. Отож багато хто сприйняв всерйоз повідомлення від офіційних осіб і про “100 ракет в повітрі”, і про “120 ракет в повітрі”.

Вніс свою частку в інформування про загрозу і начальник Хмельницької ОВА Сергій Гамалій, повідомивши про “63 ракети в небі”.

Сприйнявши інформацію надто буквально, деякі російські соцмережі почали писати про “63 ракети суто над Хмельниччиною”.

Згадали начальника Хмельницької ОВА і в коментарях під дописом про “100-120 ракет” одного з відомих українських блогерів.

Виглядало би смішно, проте й у Хмельницькому дехто сприйняв інформацію від начальника ОВА не менш буквально, та почав панікувати. Зокрема, на одному з ринків міста раптово людей як корова язиком злизала (хоча зазвичай під час повітряних тривог не всі поспішають спуститися в укриття або залишити територію), а дехто з працівників навіть кинувся забирати дітей з дитячих садків. Принаймні, так розповідали продавці на ринку.

Що ж до наслідків масованого ракетного обстрілу України, то, за уточненою інформацією від начальника обласної військової адміністрації, над Хмельниччиною ефективно відпрацювала ППО, збивши дві крилаті ракети: одну над Городоцькою тергромадою, іншу – над Новодунаєвецькою.

Триває пошук уламків. Влучань у критичну інфраструктуру, травмованих та загиблих не зафіксовано, повідомив Сергій Гамалій.

За інформацією ДСНС України, під час ранкової атаки РФ завдала ракетних ударів по 10 областям. Загалом пошкодили 28 об’єктів: з них 18 – приватні житлові будинки, 10 – об’єкти критичної інфраструктури. П’ятеро людей, серед яких дитина, отримали поранення.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook