Новини
Надзвичайні події

Родина хмельничан залишилася без житла через ракетний обстріл

Будинок родини Гаврилюків, пошкоджений вибуховою хвилею внаслідок ракетного удару по Хмельницькому, наразі не придатний для життя. Зірваний дах, руйнування всередині будинку – на все це потрібні гроші, яких у сім’ї немає. Де зимуватимуть люди, якщо їхнє житло оперативно не відремонтувати, вони не знають.

Під час вибухів російських ракет уся родина Гаврилюків була вдома.

“Це було щось страшне, це був такий жах, що я не можу передати. Було два вибухи: один з одного боку, інший якраз навпроти нас. Загорілася автозаправка, ми боялися, що там вибухне все на світі”, – розповідає Алла Гаврилюк.

“Коли відбувся перший постріл, ми перемістилися ближче до стіни, там де земля, накрилися з головою. Через дві хвилинки після вибуху моя п’ятирічка дочка каже: “Мамо, я спати хочу”. І заснула. Я навіть не можу сказати, чи це був сон, чи вона втратила свідомість”, – поділилася спогадами з журналістами Суспільне Хмельницький невістка власниці будинку Тетяна.

Дитину після того відвезли до іншої бабусі. Як розповідає Алла Гаврилюк, в будинку зараз перебувати небезпечно:

Не пройти, не підійти, все на голову падає, все летить, в приміщеннях теж штукатурка падає. Я ходжу кругами й плачу, а вона (онука – ред.) каже: “Бабуся, не плач! Двері були старенькі, ми замінимо, віконечко побилося, ми купимо”.

Збитки, завдані будинку ракетним обстрілом, родина оцінює приблизно у два-три мільйони гривень.

Постраждав не тільки дах, а й приміщення. Все побите, по всьому будинку тріщини. Я інвалід другої групи, інфаркт в мене був. В мене шок. Я переживаю, таблетки п’ю”, – розповів Володимир Гаврилюк.

Наразі сім’я потребує допомоги. В першу чергу, в будинку потрібно звести новий дах. Інакше жити їм доведеться просто неба.

“Не знаю, чи нам хтось допоможе, чи не допоможе, хотіли б, щоб нам хоч щось виділили. Ми все життя працювали, збирали копійку до копійки, і все зруйновано. Зараз зима, почнуться морози, сніг, дощ, а ми фактично лишилися без даху, в нас його просто немає”, – каже Алла Гаврилюк.

Пошкоджень зазнали також інші споруди, розташовані поруч з будинком Гаврилюків. У пункті приймання макулатури зірвало шифер та метал з дахів, виникла пожежа в частині приміщення, згорів гараж, інструменти, підіймач. Скільки коштуватиме відновлення, його власниця Лариса поки що не рахувала.

Вибило шибки та вікна також у розташованому поруч кондитерському цеху. Діри на місці вікон тимчасово затягнули плівкою. Також руйнування є всередині: зірвані підвісні стелі, світильники тощо.

https://youtu.be/H51gGVAhvc4
Відео: Суспільне Хмельницький

Наразі хмельницькі комунальники засклили вже близько пів сотні вікон у будинках в мікрорайоні Дубове, пошкоджених внаслідок ракетного обстрілу.

Скло, поліетилен, дошки використали з матеріального резерву, який завчасно заготовили у 2022 році, передбачаючи можливі дії росії. Наразі продовжують скління дерев’яних вікон. Просимо мешканців, у яких внаслідок вибуху пошкодились металопластикові вікна, звернутися до УМК “Дубове” та написати заяву на ім’я міського голови (зразок Вам нададуть в УМК),повідомили у владі.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook