Новини
Новини від читача

Академія лідерства виховує нове покоління українців

Українська академія лідерства – це формаційна платформа особистісного та суспільного розвитку для молоді на основі цінностей. Вона поєднує річну програму між школою та університетом для вмотивованих підлітків 16-20 років та масштабні соціальні проєкти для суспільства. Досвідом навчання в Академії поділився один з її студентів – Євген Андрусевич.

Українська Академія лідерства – це, зокрема, унікальна філософія, насичена програма та амбітні цілі. Ініціатором її створення є пластун родом із містечка Рогатин на Прикарпатті, випускник американської програми обміну майбутніх лідерів FLEX та НУ «Києво-Могилянська академія» Роман Тичківський. За приклад було взято ізраїльські школи лідерства – мехіни, своєрідні “лабораторії дорослішання”.

Ізраїльська молодь у них вивчає історію, традиції, державу, займається спортом, запускає соціальні проєкти, формує національну свідомість та лідерство — і лише тоді йде в армію та вступає в університет. В основі мехін — досвід Оксфорду та Кембриджу. Ці заклади неформальної освіти виявилися в Ізраїлі настільки успішними, що їх тепер 60 по всій країні, – йдеться в історичній довідці.

Перший осередок Академії з’явився у Києві. Згодом додалися Львів, Харків, Миколаїв та Маріуполь. За 6 років річна програма для студентів перетворилася в освітню платформу для суспільства та найпотужніший в Україні молодіжний рух. Загалом же, за задумом засновників Академії таких осередків має бути 10 – у всіх стратегічних містах України.

Українська академія лідерства – це 10-місячна програма з особистісного розвитку підлітків України віком 16-20 років. Академія позиціонує себе як навчальна інституція, функціонує вже 7 років та налічує понад 1200 випускників.

Що таке Українська академія лідерства

Це рік можливостей для молоді, аби побачити світ та дослідити себе. Тут вчать працювати в команді, досягати цілей, створювати проєкти, брати відповідальність за своє життя та долю країни та свідоміше обереш освіту та професію.

Це простір для експериментів та відкриття своїх талантів. Тут не керуються “престижністю” факультету чи порадами знайомих, а отримують конкретний досвід.

Чим займаються студенти Академії впродовж навчального року

Навчаються самостійності. В Академії інтенсивний розклад, під час якого тренується самодисципліну, вміння з користю проводити вільний час та дбати про себе у побуті. Студенти на практиці вчаться спілкуватися з топуправлінцями країни та своїми однолітками, приймати важливі рішення та брати відповідальність за себе та інших.

Подорожують. Студенти мають дві закордонні експедиції — в Ізраїль та Європу. Вони знайомляться із представниками НАТО, Європарламенту, Ради Європи, Світової організації охорони здоров’я. Також мандрують кількома регіонами України, де спілкуються з місцевим самоврядуванням та бізнесом.

Здобувають впевненість. В Академії студент здобуде середовище, в якому зможе експериментувати, пропонувати ідеї, робити помилки і відчувати підтримку однолітків та команди. А також досвід проєктів та цінні знайомства — і переконається, що здатен досягати цілей і прагнутиме більшого.

Своїм досвідом навчання в Академії лідерства поділився її студент Євген Андрусевич.

Переваги навчання в Українській академії лідерства на мій розсуд

Неформальна освіта

Неформальна освіта в Академії — це багато про лекції, майстер-класи і відвідування форумів. Це живі розмови з викладачами, а не одноманітне слухання і записування за вчителем, як у школі. В Академії я навчився ставити питання лекторами, сперечатися з ними, якщо не погоджуюся. Ви коли-небудь пробували “провернути” щось подібне зі своїм вчителем у школі?

До того ж перевірка знань відбувається теж у неформальний спосіб. Студенти не складають жодних тестів, однак відповідають на два питання після лекцій: що мені запам’яталося і було корисним? та чи сподобалося мені те, як спікер виступав (тримав увагу авдиторії, наприклад)?

Також ми пишемо есе раз у два тижні. Вони припускають, що ми у вільному форматі розповідаємо те, чому навчилися за останній час.

Світогляд, усвідомленість і візія

Інтелектуальний розвиток в Академії полягає у прослуховуванні лекцій, відвідуванні форумів. Здебільшого, вони стосуються філософії, політики, міжнародних відносин, підприємництва, фінансової грамотності, психології, комунікацій, стосунків. Це дає розуміння, як побудований цей світ, чого в ньому не вистачає, що варто змінити і як знайти своє місце в ньому. Якщо говорити конкретніше, то студент дізнається відповідь на запитання: що я можу зробити для України, а моя діяльність буде актуальною і корисною?

Я переконаний, що, чим більш ерудована людина, тим з більшою впевненістю і спроможністю вона долає невизначеність у своєму житті. Іншими словами, стати студентом Академії варто, оскільки ті знання і той досвід, який можна отримати під час навчання в університеті, Академія упакувала в 10 місяців.

Мій досвід навчання в Академії

Спільнота, що вчить жити разом і підсилює Ми живемо у суспільстві, де панує індивідуалізм. Кожен часто сфокусований на собі та досягненнях у власному житті, тому ми відчуваємо себе одинокими, а це відчуття з роком у рік підсилюється. Долати це я вчуся в Академії.

Бути її студентом – означає на 10 місяців стати пліч-о-пліч з однолітками. Щодня відбувається взаємодія під час лекцій, командної роботи, спорту, волонтерства, обговорення книжок тощо. Цей зв’язок об’єднує мене з колективом, і я відчуваю себе з ним одним організмом.

Спільне життя не обходиться без суперечок, але Академія — це той простір, де я навчився розв’язувати їх екологічно. Якщо раніше протягом життя в мене були вороги і конфліктні люди, то сьогодні я розглядаю подібних осіб, як тих, з якими я не достатньо поговорив, з ким не прокомунікував.

Крім цього, виявляється, взаємодія з іншими — це завжди синергія. Тобто така спільна праця, коли 1+1=3. Академія навчила мене, що й один в полі воїн, але перемагає завжди команда.

Дослідження України, її народу, традицій, менталітету 56 студентів, що навчаються в Академії цьогоріч, походять з 18 областей України. Причому, це підлітки як з маленьких сіл, так і великих міст. Отож, перебування разом — це можливість зрозуміти однолітків з інших регіонів, побачити їхні потреби і зрозуміти мислення.

Також ми постійно досліджуємо нашу країну. За останні чотири місяці в нас було 5 експедицій. Ми здіймалися на гору Петрос, їздили на підприємства і знайомилися з міським головою Івано-Франківська, нам проводили екскурсії заводами і фабриками у Вінниці, Умані та Білій Церкві, відвідували урядові установи в Києві протягом 5 днів, здіймалися на гору Лисоня, де полягли Українські січові стрільці більше сотні років тому. Ці поїздки дають уявлення, що таке Україна на власні очі, а не через здогадки.

Зараз студенти і я готуємося до Вертеп-фесту, який пройде в кількох областях. Спершу ми мали бесіди щодо того, як творилися колядки, хто придумав вбрання. Тепер ми самі ставимо сценки і тренуємо акторську майстерність. Отож, це можливість усвідомити культуру нашої нації.

Автор: Адміністратор сайту

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook