Новини
Суспільство

У Хмельницькому дослідили потребу у додаткових розвиваючих гуртках для дітей (РЕЗУЛЬТАТИ)

Виклики, перед якими постали навчальні заклади, розпочались ще до початку повномасштабного вторгнення росії на територію України. Коронавірус змусив дошкільнят йти на довгострокові канікули, а учнів – на дистанційне навчання. На думку експертів в галузі освіти, рівень знань в такому разі значно знижується, і щоб триматися «на рівні» багато часу має приділятись індивідуальному навчанню. Війна принесла нові випробування: сигнали тривоги переривають навчальний процес, а потоки українців, які тікають від бойових дій, навантажують існуючі навчальні заклади на відносно мирних територіях. Враховуючи обставини нової реальності, представниці громадської організації «Жіночий хаб» запровадили у Хмельницькому проєкт «Вільна мама» – розвиваючі групи тимчасового перебування для дошкільнят, який зарекомендував себе як можлива альтернатива дитячим садочкам.

Послуга була націлена, в першу чергу, на жінок-внутрішньо переміщених осіб, які завдяки «Вільній мамі» мали змогу швидше адаптуватися до життя в приймаючій громаді.

У грудні 2022 року представниці ГО «Жіночий хаб» провели опитування серед осіб-ВПО та місцевих жителів(-льок) щодо задоволеності їх потреб у наданні послуг у дошкільній освіті для їх дітей. Участь в опитуванні взяли 173 респонденти. Результати презентували на круглому столі. Більшість опитаних – жінки з Харківської, Донецької, Херсонської, Запорізької та Київської областей, які мають дітей дошкільного та шкільного віку.

«36 % опитаних жінок зазначили, що їхні діти не відвідують дитячий садочок. Серед причин назвали відсутність вільних місць в ДНЗ поряд, ненадійне укриття в садочку, страх у самих батьків чи дитини», – коментує результати дослідження Катерина Гідзула, голова громадської організації «Жіночий хаб».

За даними опитування, лише 18% респонденток вказали на необхідність інклюзивних послуг логопеда, психолога та ін.

Більшість жінок схвально ставиться до подібних груп. 38,4% опитаних зазначили, що користувалися б послугою «Вільна мама» 3-5 разів на тиждень, якби недалеко від місця проживання працював такий безкоштовний розвиваючий гурток для дітей, де діти протягом 1-4 годин займалися б з вихователькою, та де є укриття. 31,4% користувались би послугою рідше – 1-2 рази на тиждень. Лише 7,6% не сподобалась ця ідея.

89,5% респондентів хотіли б, щоб послугою «Вільна мама» можна було б скористатися недалеко від дому, та більшість (53,5%) визнали, що не мають можливості платити за неї або ж готові платити до 500 грн\міс (37,2%). Це пов’язано з тим, що 75% опитаних визнали – їхні доходи значно знизились.

«Послуга «Вільна мама» – це допомога жінкам та можливість мати час на самореалізацію та для власних потреб. Саме тому більшість опитаних, 46,8 %, вказали, що вільний час витратили б на працевлаштування  або на існуючу роботу», – зазначає Катерина Гідзула.

На питання «На що Вам не вистачає вільного часу і на що Ви б його витратили, якби мали змогу бути вільною(-ним) протягом декількох годин від догляду за дитиною?» респонденти відповіли так:

  • Знайти роботу або більше часу приділяти вже існуючій – 46,8%
  • Зайнятись хатніми справами – 44,5%
  • Зайнятись своїм здоров’ям – 35,8%
  • Освіта та/чи саморозвиток – 32,4%
  • Відпочити – 27,2%
  • Зайнятись спортом – 23,7%
  • Зробити різні закупки – 21,4%
  • Привести свій зовнішній вигляд в порядок -18,5%
  • Оформити різні довідки -13,5%
  • Знайти житло – 2,9%

Опитування проведено у рамках проєкту «Жінки України: залучені, спроможні, незламні», що впроваджується організацією Пакт за підтримки Уряду Канади.

Детальніше про послугу «Вільна мама» та діяльність ГО «Жіночий Хаб» можна дізнатись на сторінці організації у мережі Facebook.

Автор: Наталя Кошай

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook