Новини
Суспільство

На Хмельниччині відзначили День Соборності (ФОТО)

Сьогодні Україна відзначає День Соборності, який в умовах сьогодення набув для усіх нас особливого значення. З приводу цієї дати в області відбулась низка тематичних заходів. Хмельниччина замайоріла синьо-жовтими прапорами, а громадяни приймали вітання від представників влади.

22 січня 1918 року є однією з найважливіших дат для українців. Саме тоді Центральна Рада на IV універсалі проголосила, що Україна – це незалежна держава. Це була справді знакова подія для нашого народу.

Через рік, 22 січня 1919 року, відбувся Акт злуки Української Народної Республіки (УНР) та Західно-Української Народної Республіки (ЗУНР) в єдину державу, про яку так довго мріяв і боровся наш народ.

Наш край був у самому епіцентрі тих доленосних подій, адже саме в Проскурові (тепер – Хмельницькому) відбулася низка важливих засідань Директорії УНР і було прийнято ряд постанов, а Кам’янець-Подільський фактично став останньою столицею УНР.

На жаль, за тодішніх обставин, коли Україна була оточена колом фронтів, Українську народну республіку не вдалося відстояти. Прикро, що й сьогодні нам доводиться боротися із загарбниками за свою незалежність і цілісність. Але ми обов’язково вистоїмо, адже не маємо іншого виходу.

З Днем Соборності, українці!привітав у соцмережах начальник ОВА Сергій Гамалій.

“ОДНИНІ ВО ЕДИНО ЗЛИВАЮТЬСЯ СТОЛІТТЯМ ОДІРВАНІ ОДНА ВІД ОДНОЇ ЧАСТИНИ ЄДИНОЇ УКРАЇНИ — ЗАХІДНО-УКРАЇНСЬКА НАРОДНЯ РЕСПУБЛІКА / ГАЛИЧИНА, БУКОВИНА, І УГОРСЬКА УКРАІНА / І НАДДНІПРЯНСЬКА ВЕЛИКА УКРАЇНА.

ЗДІЙСНИЛИСЬ ВІКОВІЧНІ МРІЇ, ЯКИМИ ЖИЛИ І ЗА ЯКІ УМІРАЛИ КРАЩІ СИНИ УКРАЇНИ.

ОДНИНІ Є ЄДИНА НЕЗАЛЕЖНА УКРАЇНСЬКА НАРОДНЯ РЕСПУБЛІКА.”

Більше ста років минуло відтоді, як ці слова стали початком нової України. На жаль, тоді українці програли. Програли через чвари, байдужість, взаємопоборювання.

Тепер наш час. Соборність – це наша сила і перевага. Роз’єднані ми завжди програвали, єдині і соборні – ми значно сильніші і так переможемо.

Вітаючи усіх нас з Днем Соборності, бажаю аби наступного року в цей день традиційне єднання прапорів українці робили на Сіверському Донці, Кальміусі, Перекопі чи Армянську.

Тримаймо стрій! Слава Україні!йдеться у вітальному повідомленні міського голови Хмельницького Олександра Симчишина.

Сьогодні делегації Хмельницької та Тернопільської областей під державними прапорами та зі стягами УНР та ЗУНР відвідали Хотинську фортецю, де відбулись тематичні заходи. Почесними гостями свята стали представники Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України на чолі з Віцепрем’єр-міністеркою Іриною Верещук, яка також привітала мешканців Хмельниччини з Днем Соборності.

Фото: пресслужби ОВА та МР

Автор: Наталя Кошай

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook