Новини
Здоров’я

Госпіталь на колесах отримала Хмельниччина

Сучасні реанімобілі отримали три громади Хмельниччини. Поповнення медичного автопарку відбулось в рамках благодійної ініціативи «Рятуймо життя», яка стартувала влітку минулого року. На сучасні швидкі вдалось зібрати понад 100 мільйонів гривень.

За зібрані кошти придбали 40 автомобілів для потреб медицини катастроф. На Хмельниччині автівки класу С на базі Citroen Jumper, укомплектовані всім необхідним, отримали у Городку, Дунаївцях та Шепетівці.

Попри повномасштабне вторгнення медичну галузь в Україні продовжують реформувати. Нині МОЗ активно працює над створенням мережі кластерних лікарень.

Попри те, що йде війна, це не знімає відповідальності ні зі сфери охорони здоров’я, ні з влади, ні з громадськості продовжувати знаходити в собі сили і продовжувати реформу медицини сьогодні. Тому в Шепетівці ці процеси відбуваються і сьогодні активно, Шепетівська лікарня рухається саме в напрямку статусу кластерної лікарні, – прокоментувала керівниця служби соціальної політики Хмельницького регіону Світлана Павлишина.

В таких умовах подібна техніка вкрай необхідна лікарям та, у прямому сенсі, є рятівною для пацієнтів. Аналогів сучасним реанімобілям, які передали на Хмельниччину, на території області до цього не було.

У нас є транспорт, але він вже багато років використовується і він зовсім не оснащений ніяким обладнанням. Тобто для транспортування важкохворих він не годиться. На жаль, такі хворі є, і ми повинні їх транспортувати на третинний рівень, – наголосила директорка КНП “Шепетівська багатопрофільна лікарня” Валентина Савчук.

Автомобілі оснащені усім необхідним обладнанням, що дозволяє лікарям проводити реанімаційні дії безпосередньо в кареті “швидкої”, на відміну від старих зразків.

Це є насправді реанімація на колесах, в якій є дефібрилятор, кисневе забезпечення пацієнта, системний моніторинг пацієнта за його станом, – розповіла завідувачка відділення невідкладної (екстреної) медичної допомоги КНП ДМР “Дунаєвецька багатопрофільна лікарня” Оксана Матвієва.

Нові реанімобілі, зокрема, отримають лікарі з прифронтових регіонів – Харківської та Миколаївської областей. Поповниться медичний автопарк також на Рівненщині, Чернігівщині, Івано-Франківщині, Закарпатті та Київщині, йдеться у сюжеті каналу Перший Подільський.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook