Новини
Події

У Хмельницькому обговорили проблеми громадського активізму

У приміщенні музичної школи №1 відбулась дискусія «ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ АКТИВІЗМ 1.0» організована представницями громадської організації «Українці майбутнього».

У колективному обговоренні порушили питання розвитку й мотивації громадської активності у Хмельницькому, його культурно-просвітницького наповнення та репрезентації.

До спілкування запросили культурні інституції міста й області, громадські організації, лідери думок та небайдужі містяни й новоприбулі мешканці Хмельницького.

До фокусної президії увійшли представники Хмельницького обласного художнього музею, Молодіжного Центру, спортивно-культурного центру “Плоскирів”, тренінгової компанії «Розвиток», а також художниці-керамістки артпроєкту «Хатка», письменник Юрій Даценко.

За словами організаторки заходу Олесі Шевчук, основною задачею дискусії є окреслення сучасної проблематики взаємодії влади, комунальних установ культури й громадського сектору. В першу чергу – заради створення комплексної стратегії дій на майбутнє.

Чому голос громади не чують в той час, коли саме вона має змінювати й розвивати місто, створювати його впізнаваний бренд? Відповісти на це питання та визначитись з подальшим алгоритмом дій налагодження таких зав’язків з владними структурами – ось основні маркери зустрічі сьогодні, – підкреслила організаторка.

Громадська організація «Українці майбутнього» після повномасштабного вторгнення здійснює допомогу фронту та внутрішньо переміщеним особам не тільки в гуманітарному напрямку, але й у культурно-реабілітаційному. Так, представники організації проводять у Хмельницькому культурні та освітні заходи, благодійні акції, майстер-класи. Зокрема, добре відомі громаді проекти з муралами в центрі міста, втіленими художницями-волонтерками.

В ході дискусії були підняті питання виставкових просторів у місті, творчої репрезентації у Хмельницькому, виокремлення організацій й активу, які сьогодні опікуються проєктами розвитку міста. Також під час обговорення учасники визначились з поняттям колективної психології, залученості громади у життя міста, проявлення її ініціативи та втілення її в проєктному менеджменті.

Про критичну необхідність формування нового бачення культурно-мистецької стратегії Хмельницького зокрема висловилась начальниця науково-просвітницького відділу ХОХМ Ольга Нікітіна.

Сьогодні наша інституція, що з перших днів війни боронить національну спадщину – мистецтво України, в будь-який момент може увійти в режим збереження колекції й припинити експозиційно-виставкову діяльність. Тому ми вимушені шукати нові форми й партнерів у співпраці заради продовження роботи в напрямку кращої презентації мистецтва й культури України сьогодення. Тож участь у таких заходах для нас є об’єктивно-необхідною, – зауважила Ольга.

Наприкінці зустрічі обговорили бренд міста, бачення його функціоналу.

Учасники обговорення дійшли висновку, що бренд повинен мати культурне наповнення і фокусуватись на локальній унікальності історії нашого міста, його діячів й творців. Крім того, гості зауважили, що для повноцінності втілення громадський сектор має бути більш рішучим у своїх пропозиціях місцевій владі.

Підсумували зустріч планами по створення локальної інформаційно-комунікаційної мережі й наступного обговорення за участі представників влади міста.

Автор: Ольга Нікітіна

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook