Новини
Інфраструктура

“Хмельницькобленерго” продовжує порушувати графіки відключень світла на Хмельниччині

Попри запевнення, що новий “оптимізований” графік відключень має усунути соціальну несправедливість та забезпечити рівномірний розподіл світла між споживачами, він призвів до ще більшого хаосу на Хмельниччині. Скарг на невідповідність графіків та несправедливість відключень не поменшало, а людей, готових до бунтів, схоже, стає дедалі більше. Спробу зняти напругу у своїй громаді зробила влада Кам’янця-Подільського, заявивши про створення робочої групи, яка реагуватиме на скарги споживачів щодо несправедливого розподілу електроенергії.

Чергова зміна графіків погодинних відключень світла, запроваджена цього тижня, вкотре розбурхала мешканців Хмельниччини та викликала шквал претензій, скарг та нарікань на дії “Хмельницькобленерго”. Проблеми з електропостачанням є наразі у всіх регіонах України, проте лише у Хмельницькій області періоди знеструмлень тривають вдвічі довше, ніж періоди, коли світло споживачі отримують. Навіть так звана “оптимізація”, яку застосували у “Хмельницькобленерго” чи то у відповідь на отриманий штраф, чи то зважаючи на наростання незадоволення у громадах, життя мешканців області не полегшила, адже, як вже встигли помітити подоляни, відключення як тривали по шість годин, так і тривають. При цьому, утворивши шість черг замість чотирьох, енергетики зовсім заплутали людей, частина з яких взагалі перестала розуміти, як їм планувати життя, адже графіків відключень ті, хто вмикає та вимикає світло, не здатні дотримуватися в принципі.

До прикладу, напередодні у Хмельницькому частина з тих, хто належить до другої черги, мала би гарантовано бути зі світлом в період з 18.00 до 21.00, та, можливо, без світла, з 21.00 до 24.00. Натомість світло відключили о 18.00, а ввімкнули о 00.02. Частина споживачів третьої черги з 00.00 до 03.00 мали би бути зі світлом, адже за кілька годин до цього у “Хмельницькобленерго” пообіцяли, що “вночі та поміж періодів пікового навантаження відключатимуться черги, позначені надписом “електроенергія відсутня”. Проте вже о 23.59 їхні домівки були знеструмлені, хоч черга й була позначена як та, де «електроенергія може бути відсутня».

Нагадаємо, після так званої “оптимізації” цей графік має діяти до кінця тижня. Наступного тижня він має бути змінений.

І таких нарікань у соцмережах – сотні, якщо не тисячі по всій області.

Ще б вимикали і вмикали за графіком, а не просто його малювали. У мене 2 черга, а вимикали сьогодні, як 3

Чого немає світла 6 черга, по плану в 9 то вирішили цілий вечір нас лишити без світла

Навіщо скидати графік, якщо він взагалі не відповідає дійсності, ми вже два дні сидимо без електрики, вночі по пару годин дають.

Для чого створювати графік, який взагалі не відповідає дійсності

Як ви графік не крутите, як його не міняєте, але будинки за Епіцентром щовечора протягом місяця світяться як новорічна ялинка.

Та тут, по перше, не знаєш в якій черзі, по друге вимикають взагалі так, що ні в яку чергу не входить…. повинна ж бути якась закономірність і точність, хоч трохи

5 черга – топ, з 18 до 00 без світла, круто, якщо так на тиждень буде, це жах

А де графік для Зарічанської, в якої є світло кожен вечір?

Раніше була 1 черга й більше тижня сиділи без світла з 19.00 до 23.00. Тепер у першій все ок, але наш будинок тепер 6 черга, й ще краще сидимо без світла з 18.00 до 24.00!!! То в обленерго явно зайві 170 тис. , знову буде штраф

Для обленерго 85 000 те саме, що для тебе 85 копійок.

Лише у деяких громадах Хмельницької області влада бодай щось намагається зробити, аби, якщо не вирішити проблему з електропостачання, то хоча б показати людям, що їй не байдуже до проблем людей. Зокрема міський голова Кам’янця-Подільського повідомив, що в місті буде створена робоча група “для опрацювання скарг на несправедливий розподіл електроенергії та реагування на них”. У цю групу мають увійти представники МРЕМ, ЖКГ, інформаційного відділу, МТВЕ, муніципальної інспекції, оперативної служби міськради «1505».

Перші питання від кам’янчан уже прозвучали:

Тоді чому мій будинок, який був 100 років заживлений з критичною інфраструктурою, а саме військовою частиною, від’єднали, а будинок навпроти горить, бо він на лінії з Кристалом. Значить можна від’ єднати будинки від інфраструктури?

Тоді для чого 6 черг? Було 4 черги відключали 4х4, зараз 6 черг відключають 6х3, де справедливість? Вул. Північна ніколи не відключають, що там таке є???? Якщо навіть є відключайте кожен дім окремо і буде менше навантаження на постійні черги. Дякую якщо хоч прочитаєте.

Та коли вже ви перестанете дурити народ? В багатьох районах не виключають зовсім, а наш Довжок певно віддувається за всіх. І то не весь, де живуть посадовці – там світло є, а ми певно не люди. Де справедливість та коли вона взагалі буде? Чи ми до цього не дочекаємось? А ви кажете, що дослухаєтеся до людей. То зробіть ці графіки для всіх і справедливі

Порадили кам’янчанам також, як чинити , коли у них є сумніви щодо справедливості розподілу електроенергії:

Якщо маєте сумніви в справедливості заживлення деяких будівель, краще вчинити так: визначте адреси, пишіть колективну звернення-скаргу, поставте підписи під зверненням із зазначенням своїх адрес. Визначте ініціативну групу до 3-х осіб з контактами. Робоча група, яку дав доручення створити голова, займеться перевіркою кожної такої адреси. Далі після перевірок, висновки комісії направлять в Обленерго, ОВА.

Власне, ця порада актуальна не лише для мешканців Кам’янця, а й для всіх, хто обурюється несправедливими відключеннями, але досі сподівається їх позбутися, лише написавши гнівні коментарі у соцмережах.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook