Новини
Культура

У хмельницькому музеї навчають основ малюнку (ФОТО)

Вже майже рік у Хмельницькому обласному художньому музеї реалізовується реабілітаційно-просвітницька платформа «ХОХМ АРТ ХАБ», в межах якої творчий волонтерський десант «лікує» мистецтвом.

З початком повномасштабного вторгнення в художньому музеї виставкові зали змінили основне призначення – експонування творів – і перешли до психологічного порятунку українською культурою.

У перші місяці війни ХОХМ АРТ ХАБ приймав щоденно у майстерні та на інших культурних заходах понад пів сотні вимушено переміщених осіб та мешканців обласного центру. Адже стан шоку через події, що відбувалися і відбуваються дотепер, притаманний усім, у свій час. Тож керівництво музею прийняло рішення створити платформу, яка б допомагала громаді в тилу творчими активностями, які вселяють віру у мирне завтра.

Наразі робота хабу продовжується вже у конкретизованій програмі, яку щонеділі увечері публікують на соціальних сторінка художнього музею у фейсбуці й інстаграмі.

У втіленні цього проєкту музею, на волонтерських засадах, охоче допомагають митці й мисткині – починаючи від образотворчого мистецтва і завершуючи театральними студіями та пластиліновою анімацією.

Заняття й майстерки відкриті для участі безплатно. Але, за бажанням, можна задонатити, адже музей також активно бере участь у зборах коштів для захисників та їхніх родин.

Так, щотижневою подією, яка не втрачає популярності, є творча майстерня, яку щонеділі проводить художник Андрій Каптар. Митець активно долучився до подій хабу ще у березні й продовжує втілювати творчі задуми з однодумцями досі.

Монотипія, акварель, основи малюнку, ткацтво й ще десятки технік та ідей вже спробували відвідувачі ХОХМ разом з майстром. Майстерки відвідують як юні художники, так і старше покоління.

Змалку хотів малювати, проте професію обрав іншу, а потім час, родина, побутова гонитва. А коли одного разу випадково завітали сюди родиною – дочка одразу захотіла взятися за фарби. Я теж недовго долав сором’язливість – тепер маю таку віддушину, – розповів учасник майстерень Олександр.

Сам художник Андрій Каптар народився в селі Костичани Новоселицького району Чернівецької області. Освіту здобув у Вижницькому коледжі декоративно-прикладного мистецтва ім. В.Ю.Шкрібляка, факультет «Художнє ткацтво». Також закінчив Чернівецький національний університет за спеціальністю «Викладач декоративно-прикладного мистецтва та креслення». Вже понад 15 років живе і працює у Хмельницькому. Останні два роки у художній майстерні графіка Володимира Карвасарного займається створенням декоративних мозаїк, художніх елементів міського простору, написанням ікон.

Про своє волонтерство у художньому музеї художник зауважує:

Перші дні після 24 лютого доєднувався до багатьох волонтерських задумів. Проте, коли розпочався хаб, зрозумів, де дійсно моє місце. Коли кожного дня десятки людей, які ще не встигли відійти від потрясіння дорогою з гарячих точок сюди, приходили до музею, я – через розмови, відволікання на майстерки – намагався допомогти кожному. Наші люди вражають, адже навіть сирени й небезпека обстрілу їх не лякають – вони малюють в укриттях, співають, підбадьорюють одне одного – це надихає! – зазначив митець.

Тож якщо ви давно мрієте спробувати себе в живописі або у графіці, щонеділі на вас чекають о 14.00 у Хмельницькому обласному художньому музеї.

Автор: Ольга Нікітіна

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook