Новини
Культура

«Зрадити може найпоказовіший патріот»: у Хмельницькому обговорили втрати культурної спадщини Херсонщини

У Хмельницькому обласному літературному музеї відбулась зустріч-дискусія «Рашистська окупація Херсонської області: втрати у сфері культури».

Гостею-спікеркою заходу стала заступниця директора Херсонського обласного художнього музею Вікторія Мусійко. Понад півтори години музейниця розповідала колегам про долю культурних інституцій деокупованого Херсону, особливості роботи в період окупації, зради й порятунок, а також виклики сьогодення.

Пані Вікторія до окупації міста працювала науковицею у літературному музеї Херсона, який є частиною музею краєзнавчого. У мирний час колекція саме краєзнавчого музею складала понад 180 000 експонатів. Особливою гордістю у фондах літературного музею були твори українських футуристів Давіда Бурлюка та Олексія Кручоних, рідкісні книги, предмети археології, нумізматики.    

Сьогодні в мирному Хмельницькому я не ходжу до музеїв, адже ще досі в моєму серці – пережите горе втрат нашої установи, міста. Експонати, цілі виставки ворог не без допомоги музейників-колаборантів вивозив з Херсону фурами. Сьогодні частина колекції перебуває у Генічеську, але доля  13 500 одиниць наших експонатів досі невідома. Ще на початку окупації ми зрозуміли, що влада і батьківщина – поняття різні, що зрадити може найпоказовіший патріот, – зауважила музейниця.

Як розповіла пані Вікторія, керівництво краєзнавчого музею з перших днів повномасштабного вторгнення утримувало музейників вдома. Згодом директорка, проти якої наразі відкрито кримінальне провадження, почала збирати у музеї своїх наближених соратників, які повідомляли окупантам, що і де можна вивезти. Крім того, «музейниця» самовільно зняла експозиції присвячені Голодомору та АТО.

За лічені дні після окупації у телеграм-каналах почали ширитись запрошення «нового» міністерства культури Херсонської області до співпраці у всіх культурних царинах місцевої інтелігенції. Водночас насправді свідомих українців розшукували, заарештовували, катували. Ще кілька місяців тому єдиним завданням, яке стояло перед людьми. вірними державі, її культурі й мистецтву, було – вижити.     

Сьогодні, після окупації, рятувати й відроджувати ці інституції допомагають іноземний фонд «Museum for change» та український Штаб порятунку культурної спадщини. Непоправною є втрата колекції Херсонського обласного художнього музею імені Олексія Шовкуненка, яка, за словами пані Вікторії, була повністю підготовлена до евакуації, на що ніяк не відреагувало Міністерство культури України.

Розстріляні хлопці-тероборонівці у Бузковому парку, тіла героїв на вулицях міста, катівні, згвалтована і катована молодь у підвалах будинків, роз’ятрені експозиції, вибрані запасники, обличчя зрадників  – картини буденності, яких ніяк не позбудешся навіть після перемоги.

Нагадаємо, у Хмельницькому триває виставка світлин з життя окупованого Криму

Автор: Ольга Нікітіна

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook