Новини
Здоров’я

Відключення світла погіршують наш зір: як цього уникнути

Медики б’ють на сполох: відключення електроенергії та неправильне поводження з гаджетами можуть сильно погіршити зір українців. Ми зібрали поради офтальмологів, які допоможуть скоригувати негативний ефект життя в напівтемряві на зір.

Розказуємо, як і далі робити свої справи, сидіти в інтернеті чи грати на Elslots під час відключень без шкоди для очей.

Чому блекаути погано впливають на зір

Лікарі одностайні: через регулярне тимчасове знеструмлення більшість українців ведуть спосіб життя, який може суттєво погіршити зір.

Поганий вплив на зір спричиняє:

  • виконання роботи, в тому числі домашніх справ, у напівтемряві, при слабкому та нестабільному світлі;
  • неякісне – слабке, тьмяне, миготливе – освітлення у темну пору;
  • використання гаджетів з яскравим підсвічуванням екрана у темряві. 

Очам в принципі доводиться переживати більше навантаження у темний час доби. Ми не так часто моргаємо, через це око відчуває менше зволоження. Саме це – причина печіння, почервоніння, відчуття “піску в очах”, які переслідують нас після сидіння за комп’ютером до півночі. Також недостатньо зволожене око є більш схильним до травматизації. Мусимо визнати, що еволюція не готувала людину до нічного стилю життя.

Достатнє освітлення здатне майже повністю нівелювати ці неприємні ефекти. Але коли світло вимикають увечері – ми прагнемо максимально адаптувати своє життя до цього, не відмовляючись від звичних справ. Так очі отримують значно більше навантаження від роботи в напівтемряві, порівняно зі звичайним життям. 

Особливо велике навантаження на зір справлять гаджети з підсвіткою екрана. Вони випромінюють синє світло, яке в принципі не є корисним для нашого зору у вечірню пору. Адже око еволюційно адаптоване до того, що вечірнє світло має оранжево-жовте забарвлення, кольору сідаючого сонця. 

Ще гірше, коли створюється штучний контраст між яскравим екраном та темним простором навколо нього. Напевне ви не раз помічали, як відводите очі від смартфона й перед ними починають плавати кольорові плями. Це – ознака неправильного балансу в освітленні.

Занадто знижувати підсвітку екрана – також не варіант. Адже в темряві це призведе до необхідності приглядатися, що також додає навантаження зору.

Хто перебуває у групі ризику

Якщо коротко – це всі, хто вже мав проблеми з зором у своєму житті. Лікарі включають в групу ризику людей з будь-якими вадами зору: короткозорість, далекозорість, порушення роботи сітківки та особливо глаукома. У пацієнтів з глаукомою недостатнє освітлення може призвести до повної сліпоти, якщо не вживати заходів із запобігання цьому.

Також велику увагу в подібних умовах слід приділяти дітям. Їх зір ще розвивається, тому неправильне освітлення може завдати очам набагато сильніші травми, ніж у випадку з дорослими.

Особливо враховуючи, що діти та підлітки є активними користувачами гаджетів. Та й необхідність виконувати домашнє завдання, до якої батьки апелюють за будь-якого освітлення, – не йде на користь. Якщо ви не можете забезпечити достатнє освітлення на час відключень електрики – краще обмежте використання дитиною смартфона та не наполягайте на вивченні уроків у цей час.

Як знизити шкоду для очей 

Звичайно, більшість лікарів одразу говорять про зміну режиму дня. Проте, для основної кількості українців нереально відкладати життя на потім кожен раз, коли відключають світло. Альтернатива – витратитися на правильне та достатнє освітлення та слідкувати за тим, щоб не сидіти в темряві. Ось деякі поради, які допоможуть в цій ситуації:

  1. Придбайте краплі для зволоження очей. Це допоможе зменшити травматизм від недостатнього освітлення.
  2. Користуйтеся гаджетами лише за умови додаткового освітлення неподалік. Біля вашого ноутбука чи смартфона має стояти лампочка або ліхтарик, щоб контраст між екраном та кімнатою залишався невеликим.
  3. Вмикайте режим вечірнього перегляду на гаджетах. У смартфоні його можна включити в налаштуваннях, розділ “екран”. Windows 10 також пропонує опцію “Нічник” у налаштуваннях. Або ж можна скористатися спеціальною програмою, налаштувавши її під себе. 
  4. Робіть вправи для очей. Вони допомагають розвантажити зір та почуватися краще. Достатньо водити очима у різні боки, фокусуватись на далеких та близьких предметах і т.д.   
  5. Створюйте рівномірне та достатнє освітлення у кімнаті. Якщо не вистачає потужності на достатнє джерело верхнього світла – можна розставити у приміщенні кілька джерел світла там, де люди знаходяться найчастіше. 
  6. Найкращий показник кольорової температури в умовах недостатнього освітлення – близько 4000 Кельвінів чи трохи нижче. Це нейтральне біле світло.
Автор: Адміністратор сайту

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook