Новини
Культура

У Хмельницькому малюватимуть на склі картини за мотивами творів Марії Примаченко

У Хмельницькому відбудеться безкоштовний майстер-клас з розпису скла за мотивами картин української художниці Марії Примаченко. Взяти в ньому участь зможе молодь віком від 13 до 20 років.

Марія Примаченко — одна з найвідоміших українських художниць. Свої картини вона творила в жанрі “наївного мистецтва”, використовуючи традиційні символи та надаючи їм нових значень. Ім’я мисткині внесли до Всесвітньої енциклопедії мистецтва, а ЮНЕСКО оголосило 2009 рік — роком Марії Примаченко. 

Захід, присвячений творчості художниці, проведе очільниця науково-просвітницького відділу Хмельницького обласного художнього музею Ольга Нікітіна. Ця подія стане заключною зустріччю мінікурсу “Навіщо нам мистецтво?”. Однак долучитися до неї можуть всі охочі — навіть ті, хто не був на попередніх подіях курсу.

Після практичної частини учасники зможуть випити чаю та поласувати смаколиками, а ще — поспілкуватися з психологинею. Також на події буде присутній фотограф: отримати світлини з заходу можна буде на вказану при реєстрації електронну пошту. 

“Наука єднання” — це проєкт, який створила громадська організація STEM is FEM за підтримки програми “Єднання заради дії”. ГО ініціював засновник Roosh Сергій Токарєв заради популяризації STEM-спеціальностей серед дівчат. 

“Мистецтво значно цікавіше вивчати, якщо маєш можливість практики. Тим більше зараз, коли під час повномасштабного вторгнення росіяни намагаються знищити нашу культуру — згадати хоча б спалений музей, де зберігались картини Марії Примаченко. За допомогою таких заходів ми намагаємося зберегти та популяризувати українське мистецтво. До слова, у цей же день  у Вінниці ми організовуємо майстер-клас з графіки”, — розповідає координаторка проєктів STEM is FEM та “Наука єднання” Єлизавета Коренко.

Офлайн-зустрічі у рамках проєкту “Наука єднання” відбуваються раз на два тижні у шістьох містах України: в Ужгороді, Чернівцях, Рівному, Полтаві, Хмельницькому та Вінниці. Також STEM is FEM регулярно влаштовує онлайн-зустрічі.

Початок майстер-класу — о 17:00 22 лютого у Хмельницькому обласному художньому музеї (вул. Проскурівська, 47). Зареєструватися можна за посиланням. Захід організовує громадська організація STEM is FEM за підтримки програми “Єднання заради дії” в рамках клубів “Наука єднання”.
За новинами проєкту можна слідкувати на сторінках STEM is FEM у соцмережах: Facebook та Instagram.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook