Новини
Суспільство

Студент з Хмельницького винайшов спиртівку для військових, що горить без спирту

16-річний хмельничанин Павло Кравчук, студент Хмельницького політехнічного коледжу, виготовляє з паракорду — спеціального міцного шнура — брелоки-обереги для захисників. А щоб залишки матеріалу не засмічували екологію, винайшов спиртівку для розпалу вогню в польових умовах. Кожна з них здатна горіти 6-8 хвилин.

Спиртівка зроблена на основі паракорду, вати та парафіну. Призначена для розпалювання вогню в пристроях для обігріву. А оскільки в країні війна, для наших військових не має бути проблем з розведенням вогню в польових умовах, – пояснює Павло.

Собівартість однієї спиртівки – менше гривні. 100 спиртівок вже відправили військовим.

Я беру шприц на 20 мл, вставляю туди свій готовий матеріал з вати та паракорду, заливаю зверху парафіном. Після застигання парафіну в мене виходить готовий брикет, – поділився особливостями технології Павло.

Хімія – улюблений предмет студента, який зацікавився ним ще у 13 років. Павло мріє стати блогером, аби розповідати та пояснювати деталі явищ та винаходів.

Минулого року у навчальному закладі на 3D-принтері почали виготовляти перископи для військових. Нині студенти та викладачі мають ще одну ідею, котру хочуть втілити у життя.

Дистанційний міношукач – його перевага в тому, що оператор перебуває в укритті і за допомогою пульта та екрана, на який передається зображення з камери, може бачити навколишню. обстановку. Навіть якщо не вийде знешкодити міну, то ламається лише техніка, а життя воїна зберігається, – пояснив задум студентів лаборант Хмельницького політехнічного фахового коледжу Вадим Мостовий.

У політехнічному фаховому коледжі навчаються понад півтори тисячі студентів. І кожен з них, як і педагоги, своїми силами наближає спільну перемогу.

Детальніше – у сюжеті МТРК Місто.

Нагадаємо, парафін хмельничани використовують також для виготовлення окопних свічок для військових. Потреба у ньому, а також у бляшанках та картоні у волонтерів є завжди.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook