Новини
Екологія

Горіхову алею при дорозі на Хмельниччині взяли під охорону

Вирубані дерева в межах захисних лісосмуг на Хмельниччині – не дивина. А от придорожні алеї, що перебувають під охороною – напевно, це щось нове. Про одну таку зелену зону розповіли у Службі автомобільних доріг у Хмельницький області.

Придорожні алеї — це винятковий елемент пейзажу, який поєднує в собі створений людиною прошарок культури з прошарком натуральним — природним. Найчастіше вздовж узбіччя ростуть липи, ясени, дуби, каштани, берези, рідше в’язи чи граби. При сільських дорогах висаджують й плодові дерева, які можуть нагодувати подорожуючого.

Алея береже від спеки, вітру, снігових заметів. Дерева фільтрують до 70% створюваного проїжджаючим автотранспортом забруднення, заміняючи пилюку й вихлопи свіжим киснем.

Задля збереження алеї горіха грецького, рішенням Хмельницької обласної ради у 1982 році, в межах смуги відводу автомобільної дороги на території Кам’янець-Подільського району, оголошено ботанічну пам’ятку природи місцевого значення площею 5,0 га.

Спільно з Службою автомобільних доріг у Хмельницькій області розроблено, погоджено та затверджено положення про заповідний об’єкт, а також оформлено охоронне зобов’язання,повідомили у САД у Хмельницькій області.

Та додали, що у користуванні САД у Хмельницькій області перебуває також об’єкти, які розташовані на території Дунаєвецького та Летичівського районів

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook