Новини
Екологія

У Хмельницькому “полюють” на продавців первоцвітів

Перевірки продавців пролісків, підсніжників та інших первоцвітів, занесених в Червону Книгу України, почали проводити у Хмельницькому Держекоінспекція разом із правоохоронцями. Зривати і продавати такі квіти – заборонено. Проте навіть чималі штрафи не лякають тих, хто хоче заробити на перших весняних рослинах.

Торговці первоцвітами, яких з потеплінням можна чимало зустріти у центрі Хмельницького, про заборону їх зривати знають. Та зазначають: це чи не єдиний спосіб поповнити сімейний бюджет.

Пенсія маленька, 2500. Тому й продаю, – пояснила одна з продавчинь первоцвітів журналістам каналу Перший Подільський.

Таких продавців в обласному центрі – багато. На стихійних ринках, вокзалах, зупинках громадського транспорту можна побачити прилавки з ранньоквітучими рослинами. Побачивши камеру та журналістів, які пішли у рейд з правоохоронцями, “точки” швидко згортають.

Фахівці кажуть: попит провокує збут. Хмельничани, які купують первоцвіти, кажуть: знають, що це нелегально, але з іншого боку можна зрозуміти тих, хто їх продає, тому що здебільшого це пенсіонери, які не мать іншого виходу.

Багато хмельничан про заборону знають, тому проліски не купують, а обирають інші, дозволені квіти.

Хто в лісі рве – тому “голову треба скручувати”, а хто вдома вирощує, тому можна продавати, – коментують хмельничани.

Аби скоротити недобросовісний продаж та зберегти популяцію первоцвітів працівники Держекоінспекції проводять регулярні рейди. Кажуть, більшість продавців з районів привозять рослини і збувають їх, щойно зійшовши з електричок. У святкові дні продаж ранньоквітучих рослин пожвавлюється.

Одна з продавчинь каже: проліски виростила в себе вдома. Однак навіть це не робить продаж первоцвітів дозволеним.

Це червонокнижні рослини. Навіть якщо вони вирощені на присадибній ділянці, можуть використовуватися лише для особистих цілей, – коментує головний спеціаліст Держекоінспекції у Хмельницькій області Леонід Муляр.

Операція “Первоцвіт” на Хмельниччині проводиться щороку. Торгівлю червонокнижними квітами у Хмельницькому почали моніторити ще з середини лютого. Порушників виявляють щоразу.

Зазвичай люди ховають первоцвіти по сумках, тому притягнути їх до відповідальності дуже важко, – зазначає Леонід Муляр.

Рейди екоінспекторів триватимуть ще півтора місяця. Екологи нагадують: незаконна торгівля тягне за собою штраф від 500 до майже 4 000 гривень.

До слова, побачити первоцвіти (звісно, не зриваючи їх) можна у Хмельницькому ботанічному саду.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook