Новини
Культура

У Хмельницькому презентували артвидання про споживання алкоголю

Збірку авторських есе-роздумів “Дзуйхіцу Я-лкоголь” на тему знайомства з новими смаками крафтового алкоголю представили хмельничанам напередодні в одній з книгарень міста.

Авторка видання – ілюстраторка, поетеса та письменниця Ольга Сидоренко у своїй книзі розповідає про власний досвід дегустації чотирнадцяти відомих напоїв, після десятирічної перерви пов’язаної з народженням дітей:

Уявіть ситуацію: приблизно у двадцять п’ять ви вирішили, що вам конче необхідні діти. А до цього років п’ять балували себе пивом “Хмельницьке”, вином “Ведмежа кров” та іноді горілкою Medoff. До, під час і після народження дітей (у мене погодки) алкоголь зась. Ніхто й незчувся, як вимушена тверезість затягнулась на ціле десятиріччя. За цей час в Україну потрапило безліч різноманітних спиртних напоїв. Смачних і не дуже. І кожен, абсолютно кожен дарує нові враження, – йдеться у передмові видання.

Як зазначає письменниця – непопулярні теми для своїх творів обирає навмисне. Так, авторка впевнена, що європейська, американська та світова література в цілому давно відійшла від канонів «зручності» й «красивості», що неабияк актуально говорити і про такі теми як: смерть, хвороби, шкідливі звички тощо. Адже, це все є частиною сьогоденного життя, в Україні зокрема.

Саме поняття «дзуйхіцу» є різновидом короткої японської прози. В цих творах  автор у довільній формі можна записувати все, що він вважає вартим уваги: власний досвід, переживання, міркування, чутки тощо.

За задумом письменниці «Дзуйхіцу» створювались саме для того, щоб викликати усмішку й підняти настрій, проте вони в жодному разі не закликають до злісного вживання, про що також застережено у виданні.

Людина має відчуття. Ми любимо дивитись на красиві речі, слухати гарну музику, насолоджуватись ароматами й доторкатися до приємних речей. А ще дехто любить відчувати розслабленість після келиха вина або зародження тихого сміху всередині, скуштувавши бренді. Якщо ви ніколи не пробували алкоголь  не варто й починати. Дійсно. Про відчуття, які дарують ці напої, можна просто прочитати,– зазначає Ольга Сидоренко.

З гумором й живою українською письменниця знайомить з досвідом дегустації: джину, вина, горілки, крафтового елю, шампанського, вишняку і ще восьми поцінованих напоїв.

Для кожного напою виділений цілий розворот з авторськими ілюстраціями у формі «дудлів» – дослівно «карлючок».

Цікавинкою видання є сім QR-кодів, переходячи за якими можна на відео можна побачити авторку й отримати більш насичені її досвідами поради про той чи інший напій.

Варто зазначити, що презентація видання мала і практичну частину. Користуючись простим алгоритмом, кожен гість міг надихнутись пропонованим напоєм й розповісти своє дзуйхіцу-втілення почуттів.

Авторка запевнила, що користуючись простим правилом п’яти кроків філософія дзуйхіцу відкриє нові грані звичного споживання: наповнити келих і оцінити колір, відчути аромат, спробувати, ковтнути й піддатися відчуттям.

Цього вечора вермут у компанії трав’яного лікеру – бітеру й джину, перед коктейльним танцем «Негроні», надихнув на понад два десятки есе гостей презентації.

Обожнюю неординарних особистостей, включатися з ними в дослідження та отримувати оригінальний результат. Презентація книги Ольги Сидоренко “Дзуйхіцу Я-лкоголь” в Просто книгарні передбачала велику приємність — зустріч з авторкою цього творчо-крутого проєкту, але сама зустріч перевершила сміливі очікування і відкрила світ 4-5-6-D прочитань і рефлексій на творчий продукт. Надихнулась, захопилась, народила бажання до промовлянь Дзуйхіцу, знайшла інші бачення створення нових літературних історій, непопулярних, але потрібних гуманному світові, – прокоментувала гостя заходу Олена.

Що таке сучасна українська література – це ті твори, які відповідають на питання про що говорять на кухнях, у парках, рядяться у смс-переписці, шукають поради, беруть на замітку. Видання “Дзуйхіцу Я-лкоголь” саме про це, наші мрій, потаємні бажання, інтимні враження, доступні досвіди, головне ж відшукати потрібний напій-відкриття!

Читайте також: У Домі мандрівника на Кам’янеччині варять крафтовий гарбузовий ель

Автор: Ольга Нікітіна

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook