Новини
Здоров’я

Рецептурні ліки – лише за електронними рецептами відпускатимуть з 1 квітня на Хмельниччині

З 1 квітня 2023 року всі рецептурні медикаменти аптеки Хмельниччини, як і всієї України, відпускатимуть лише за електронним рецептом. Його виписуватимуть лікарі, які зареєстровані в електронній системі охорони здоров’я. У рецепті вказуватимуть тільки назву діючої речовини. Препарат з її вмістом вибиратиме сам пацієнт. Рецепт на наркотичні препарати буде дійсний протягом 10 днів, на всі інші медикаменти — протягом місяця.

Нововведення запроваджують, аби знизити безконтрольне вживання медикаментів, пояснюють лікарі.

Люди звикли займатися самолікуванням. Але зазвичай це шкодить в довгостроковій перспективі, особливо безконтрольне використання антибіотиків, коли люди починають вдома лікування звичайної застуди з якогось сильного антибіотика, потім приєднується, до прикладу, пневмонія, вони потрапляють у стаціонар, їм дають антибіотик другого ряду, а він не діє, – розповідає сімейний лікар Сергій Тарасов.

Виписувати електронні рецепти зможуть лікарі, зареєстровані в електронній системі охорони здоров’я.

Більша частина людей зареєстрована за номером телефону, і на номер телефону буде приходити електронний рецепт. Але є частина людей, які не за номером зареєстровані, відповідно ми їм будемо роздруковувати вже в себе по потребі цей вкладиш з інформацією, – розповідає механізм виписування рецептів лікар.

З переліком медикаментів, які відпускають за рецептом, можна ознайомитися на сайті Державного реєстру лікарських засобів України. Рецепт на наркотичні препарати буде дійсний протягом 10 днів, на всі інші – протягом місяця. Виписуватимуть електронний рецепт на діючу речовину.

Ми даємо на вибір пацієнта, згідно якої торгової марки він може вибирати лікарський засіб. Це можуть і імпортні марки, і вітчизняні, – розповідає завідуюча рецептурно-виробничим відділом аптеки Ілона Точинська.

Разом з тим паперовий рецепт все ще можна буде отримати, допоки в Україні діє воєнний стан.

Може в аптеці не бути світла, може в нас на той момент не бути світла, а людині потрібно допомогти, – коментує Сергій Тарасов.

У 2019 році електронні рецепти почали виписувати на медикаменти, які відпускають за програмою “Доступні ліки“. У 2022 році зміни торкнулися антибіотиків, наркотичних та психотропних препаратів.

Відео: МТРК Місто

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook