Новини
Культура

Вулична виставка «Мистецтво у війні» відкрилася у Хмельницькому (ФОТО)

Вуличну виставку фотосвітлин відкрили вчора у внутрішньому дворику Хмельницької обласної філармонії. Присвячена вона висвітленню діяльності культурних інституцій й окремих митців після повномасштабного вторгнення росії. На стендах та колонах філармонії окремими секторами розміщені світлини з різних подій, які відбулись в Україні і світі після 24 лютого 2022 року.

Концептуально вулична експозиція складається з чотирьох тематичних секцій: «Вдома», «У світі», «Для фронту», «В тилу».

Про перехід творчої діяльності у волонтерську й нові, воєнні особливості роботи закладів культури і мистецтва після 24 лютого розповів один з учасників фотопроєкту, т.в.о. директора філармонії Тарас Малик:

Мета цієї виставки, в першу чергу показати, як українські митці переживають період війни, як вони реагують на її гострі моменти й своїм мистецтвом долучаються до творення нашої спільної перемоги. Музиканти, артисти, художники – це вразливі люди, але вони все одно в міру своїх можливостей докладаються до загального результату!

Також Тарас Малик зазначив, що проведення виставки у квітневі дні не є випадковістю, адже саме рік тому філармонія відновила свою концертну діяльність і ніби «воскресла» в культуротворенні.

До нової вуличної експозиції увійшли фотосвітлини як хмельницьких фотомитців – Віктора Федотова, Олега Лопатовського та Юрія Голобородька, так і фотографів з широкою творчою географією, таких як Дмитро Баранов та Роман Рудаков. Частина фотоматеріалу була зібрана за підсумками благодійних творчих турів, концертів та волонтерських виїздів. Їх авторами є фотографи, артисти та митці, учасники артколективів, фотоспеціалісти з запрошуючих країн і проєктів.

Ще одним учасником як волонтерського руху, так і благодійних зборів на підтримку ЗСУ за рахунок організації та проведення артаукціонів, став український художник Михайло Коробков, який з початку війни проживає у Хмельницькому. У фотопроєкт «Мистецтво у війні» він надав матеріали з благодійних аукціонів Польщі. За підсумками експонування живописних робіт й колажів з серії «РУЙНАЦІЯ» митець спрямував на підтримку України у війні понад один мільйон гривень.  

Перші місяць війни я зовсім не міг творити, хоча, для мене, як художника – це здається неможливим. Я прийняв рішення, що піду допомагати волонтерам на залізничний вокзал. Але згодом я зрозумів, що не можу не творити й почав працювати над створенням виставки «Руйнація». Власне ці роботи я презентував за кордоном, як власну рефлексію на події війни, тим самим розповідаючи правду про наше сьогодення, – розповів митець.

На представлених на виставці світлинах глядач може побачити, як мистецькі установи перетворювались на хаби, склади гуманітарки, а деякі приміщення, як сама філармонія, служили для прихистку людей. І в той же час – ці приміщення, зали все одно наповнювались публікою, яка відвідувала концерти, виставки та інші мистецькі події.

Так, «Вдома» – про те, як у рідних стінах митці продовжували творити й презентувати свої кращі доробки громаді; «У світі» – представники культури говорили про війну спільною мовою – мистецтвом; «Для фронту» – співаки, художники, музиканти збирали кожну гривню, щоб задонатити на ЗСУ; «В тилу» – підтримували громаду містян і гостей, яку були вимушені покинути домівку і приїхати до Хмельницького.

Автор: Ольга Нікітіна

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook