Новини
Суспільство

Сезон кліщів розпочався на Хмельниччині: як убезпечити домашніх тварин

Кількість звернень з ускладненнями після укусів кліщів порівняно з аналогічним періодом минулого року в одній з ветеринарних клінік Хмельницького зросла вдвічі.

За словами лікаря медзакладу Миколи Яценка, цьогоріч вже діагностували 50 випадків піроплазмозу та п’ять випадків бореліозу у собак. Це пов’язано з теплою зимою. Що нехарактерно для таких захворювань, мешканці звертались у клініку і в січні, і в лютому, пише Суспільне.

Ветеринар зауважує, що найкращим захистом тварини від кліщів є профілактичні заходи: є багато препаратів, які відлякують кліщів. Інші — захищають від внесення збудника захворювання під час укусу. Якщо навіть вона і захворіє, то у менш агресивній формі.

Лікар-терапевт ветеринарної клініки Вадим Суханюк розповідає, що необхідно обробляти тварин раз на місяць.

Це обробки на постійній основі, навіть зимою, якщо вона тепла. Температура підіймається вище нуля — одразу починати обробки, якщо гуляєте з твариною. Зазвичай, це таблетована форма. Тварину обробляти раз на місяць. Є хороші нашийники, які мають довгий час дії. Втім, є нюанс — такий нашийник має постійно контактувати зі шкірою тварини. Найкраще – це пігулки, — каже медик.

Вадим Суханюк розповідає, коли треба звертатись до лікаря.

А до ветеринара потрібно звертатись, якщо тварина в’яла, відмовляється від їжі. Тобто якщо щось насторожує власника, з цим краще не затягувати.

Автор: Наталя Кошай

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook